Μέσα στον Ναύσταθμο της Σούδας η φωτιά, εκκενώθηκαν σχολεία και εγκαταστάσεις: Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων [photos, video]

Πυκνοί καπνοί στον Ναύσταθμο της Σούδας με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς. Photo Hellas Journal




Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στα Χανιά με την πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες. Ολα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί όταν πυρκαγιά ξέσπασε σε έκταση που βρίσκεται στον κόμβο προς τον Ναύσταθμο Κρήτης στην περιοχή της Σούδας.

Για την φωτιά έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Λίγο πριν τις 09:30 ενεργοποιήθηκε το 112 στην Κρήτη καλώντας όσους μένουν στον οικισμό του Ναύσταθμου, να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. «Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», είναι το μήνυμα του 112.

Η φωτιά είναι μέσα στο ναύσταθμο, έχει εκκενωθεί το Nαυτικό Nοσοκομείο του Nαυστάθμου, προληπτικά, oι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νοσοκομείο Χανίων. Επίσης εκκενώθηκαν οι λέσχες και άλλες εγκαταστάσεις που είχαν προσωπικό.

Την εκκένωση των σχολικών κτιρίων του A’ και Γ’ Παιδικού Σταθμού Σούδας, του 1ου Δημοτικού και 1ου Νηπιαγωγείου Σούδας, του 2ου Δημοτικού και 2ου Νηπιαγωγείου Σούδας, καθώς και του Γυμνάσιου και Λυκείου Σούδας, για προληπτικούς λόγους, αποφάσισε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ναύσταθμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ναύσταθμο. Photo Hellas Journal

Η πυρκαγιά ξεκίνησε νωρίς το πρωί κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης, πιθανότατα από την πλαζ που βρίσκεται εντός της έκτασής του, στην περιοχή της Σούδας.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων (8-9 μποφόρ) η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και στο σημείο έσπευσε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη. Συγκεκριμένα 38 οχήματα με 80 πυροσβέστες καθώς και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Και από τη θάλασσα οι προσπάθειες πυρόσβεσης στον Ναύσταθμο της Σούδας. Photo Hellas Journal

Συνδράμουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί περισσότερο ωστόσο μεγάλος αντίπαλός είναι οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή.

 

Η Αστυνομία βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να ρυθμίσει την κυκλοφορία καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση προς την Εθνική οδό με τα οχήματα να εκτρέπονται προς Μαλάξα.

 Δήμαρχος Χανίων:  Ελπίζω να αποφύγουμε τα χειρότερα

Μιλώντας στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή Συνδέσεις, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, είπε πως έχουν σπεύσει πολύ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή “υπάρχει συνδρομή από όλα τα μέσα και από το Δήμο με υδροφόρες και τα αντίστοιχα μηχανήματα και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εκκενώσεις των σχολείων και των χώρων, έχει αποσταλεί και το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, το 112, για επείγουσα προληπτική εκκένωση της περιοχής αυτή τη στιγμή που είναι υπό εξέλιξη”.

«Ελπίζω να αποφύγουμε τα χειρότερα. Επιχειρούμε όλοι υπάρχει καλός συντονισμός για την ώρα και η πολύ ισχυρή παρουσία πυροσβεστικών. Ελπίζω ο αέρας κάπως να κοπάσει γιατί είναι πράγματι πάρα πολύ έντονος και μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους αρμοδίους και με την Πυροσβεστική» είπε ο δήμαρχος.

  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, δεν κινδυνεύουν εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων από την πυρκαγιά στη Σούδα, εκκενώθηκαν προληπτικά κάποιες εγκαταστάσεις, οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζονται.




Θα καθυστερήσει η έναρξη της 2ης φάσης της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Κόμβου Ναυστάθμου στα Χανιά αποδίδουν, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Χανίων, Γιώργος Τσαπάκος.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από Χανιά και Βρύσσες Αποκορώνου, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες που συμμετέχουν στις προσπάθειες οριοθέτησης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπάκο, λόγω της φωτιάς θα καθυστερήσει η έναρξη της 2η φάσης της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ που θα ξεκινούσε σήμερα το πρωί σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, φορείς, σχολικές μονάδες και υπηρεσίες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε όλα τα σενάρια της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ βρίσκονται εν αναμονή σχετικών εντολών, αλλά, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: Τα στοιχεία και οι καταθέσεις που «έδεσαν» τους «σκληρούς χούλιγκαν» και οι κατηγορίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: