H Ελλάδα έχει συζητήσει για τα IRON DOME: Tώρα βλέπει στην πράξη το Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας (video)

Εκτόξευση πυραύλου IRON DOME σαν αυτούς που αναχαιτίζουν τις ρουκέτες της Χαμάς. Πηγή εικόνας: Επίσημος ιστότοπος εταιρίας RAFAEL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η συνεργασία με το Ισραήλ είχε φανεί από πολύ νωρίς ότι δεν θα σταματούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

H Αθήνα, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει κάνει η στρατιωτική ηγεσία, θέλει να θωρακίσει την Ελληνική επικράτεια μέσα από την τεχνογνωσία που προσφέρει το Ισραήλ.

Πηγή: Video από το twitter της Ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα

Όλες αυτές τις ημέρες της Ισραηλινό-Παλαιστινιακής σύγκρουσης, το IRON DOME (Σιδερένιος Θόλος) έχει κλέψει τα βλέμματα του Ελληνικού Επιτελείου, που καιρό τώρα έχει επισημάνει προς το Τελ Αβιβ την πρόθεση να συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενταχθεί το συγκεκριμένο σύστημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το IRON DOME, μετρά ήδη 9 χρόνια υπηρεσίας, προστατεύοντας τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και τις τελευταίες ημέρες έχει εξουδετερώσει χιλιάδες ρουκετών που έχουν εκτοξευτεί από τη Χαμάς και μάλιστα με τεράστιο αριθμό επιτυχίας αναχαίτισης.

Με τρισδιάστατο ραντάρ AESA που μπορεί να εγκλωβίσει ταυτόχρονα 110 στόχους και βεληνεκές που φτάνει τα 70 χλμ, οι Ισραηλινοί λένε ότι διαθέτουν ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας για το οποίο μάλιστα κάνουν μελέτες να το μετατρέψουν και σε μεγάλου βεληνεκούς.

Την ώρα που το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αλλά και το ΓΕΕΘΑ συζητούσαν για το αντιαρματικό Spike NLOS, οι Επιτελείς διεύρυναν τον κύκλο των συζητήσεων και για το IRON DOME. Όπως για το προηγμένο αντιαρματικό Spike, που προορίζεται για τον Έβρο και τα νησιά στο Αν. Αιγαίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Επιτελείου και το σύστημα αεράμυνας.

Επιτελείς έχουν επισημάνει ότι δεν αποκλείεται αυτό το δοκιμασμένο σύστημα αεράμυνας να είναι εκείνο που θα φέρει την «επανάσταση» κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, στους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ. Είναι ικανό ν’ αντιμετωπίσει όλες τις σύγχρονες μορφές απειλής από αέρος, συμπεριλαμβανομένων και των οπλισμένων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Τουρκίας, η οποία μάλιστα φροντίζει εντέχνως να δείχνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την δύναμη που έχει αναπτύξει στον συγκεκριμένο τομέα, βεβαίως πριν τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν οδηγήσει αρκετές χώρες στο πάγωμα προμηθειών αναλώσιμων για τα τουρκικά UAV’s.

Πηγή: Twitter Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων 

Οι κινητήρες των Ελληνικών Apache & S-70 στο Τελ Αβίβ

Όμως και πριν από ένα 48ωρο Αθήνα και Τελ Αβίβ συμφώνησαν και σε κάτι ακόμα. Να συντηρηθούν τα επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού Apache και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, S-70 Aegean Hawk από το Ισραήλ.

Οι κινητήρες Τ-700 είναι κοινοί για τους δυο τύπους ελικοπτέρων κι από την στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα της εργοστασιακής συντήρησης, απ’ το να ταξιδέψουν οι κινητήρες στις ΗΠΑ, θα πάνε αρκετά πιο κοντά, στο Ισραήλ. Βεβαίως αν υπήρχαν οι ανάλογες επενδύσεις στην άμυνα κατά το παρελθόν κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητο και αυτή η συντήρηση θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα.

Ωστόσο τέτοιες υποδομές δεν υπάρχουν κι από το να φτάσουμε σε σημείο απαξίωσης των μέσων αυτών- πράγμα καταστροφικό για την άμυνα- η συντήρησή τους είναι άκρως απαραίτητη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων

«Υπεγράφη αμυντική διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την εν συνεχεία υποστήριξη των κινητήρων Τ-700-401C, οι οποίοι εξοπλίζουν τα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΑ) και τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache του Στρατού Ξηράς. Η συμφωνία αφορά στη συντήρηση των κινητήρων, στην παροχή τεχνικής βοήθειας, καθώς και στην εφοδιαστική υποστήριξη τους.»

Η σημερινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει την αστοχία αποφάσεων του παρελθόντος, με την πανσπερμία πτητικών μέσων στις Ένοπλες Δυνάμεις και δίχως προηγούμενες επενδύσεις σε υποδομές που να είναι cost effective ώστε να υποστηρίζονται τα ελικόπτερα.

Πάντως εκτός από αυτές τις συμφωνίες, όπως εμφατικά επισημαίνουν Επιτελείς, το επόμενο διάστημα θα δούμε να περνούν από το κοινοβούλιο και ιδιαίτερα σημαντικά όπλα από το Ισραήλ τα οποία θα προστεθούν από τώρα στην φαρέτρα των F-16 που αναβαθμίζονται στο επίπεδο VIPER.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

«Harm shooters» της 341 Μοίρας: Oι πρώτοι εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ριάντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: