Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας εκπέμπει και ισχυρό πολιτικό μήνυμα, λένε αναλυτές

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal Bin Farhan, κατά τη συνάντησή τους στο Ριάντ, Τρίτη 20 Απριλίου 2021. Όρθιος διακρίνεται ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Με τίτλο «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία χτίζουν στενότερη σχέση στη σκιά του Ιράν και της Τουρκίας», δημοσιεύεται ανταπόκριση από τη Βηρυτό στην ιστοσελίδα BreakingDefense (κείμενο Chyrine Mezher), αναφερόμενη στη συμφωνία της Αθήνας και του Ριάντ για τη μεταφορά συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, παραθέτοντας και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια,

Επικαλείται εκτιμήσεις του Yezid Sayegh, αναλυτή στο Carnegie Middle East Center, σύμφωνα με τον οποίο, οι Σαουδάραβες στρέφονται προς άλλες πηγές και λύσεις για την αεράμυνά τους, εκμεταλλευόμενοι την κλιμάκωση της έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Όπως εκτιμά ο Sayegh, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η συμφωνία αυτή πιθανό να έχει γεωπολιτική σκοπιμότητα για τη Σαουδική Αραβία, καθώς η σύναψη αμυντικών δεσμών με την Ελλάδα εκπέμπει ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Η συνεργασία με άλλο μέλος του ΝΑΤΟ -τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αναλυτής- θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη διαφορά μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, ως πιστής φίλης, και της Τουρκίας, ως χώρας με εχθρική συμπεριφορά, η οποία συνιστά απειλή για  την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η ασφάλεια του βασιλείου αποτελεί επιπλέον πρωτεύοντα λόγο που ώθησε τη Σαουδική Αραβία να προβεί στη σύναψη της συμφωνίας, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι και της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό από τη χώρα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Yezid Sayegh, η συμφωνία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ιδιαίτερη στρατιωτική αξία για τους Σαουδάραβες, εξαιτίας του παρωχημένου αμυντικού εξοπλισμού της Ελλάδας και της μη εκσυγχρονισμένης αμυντικής βιομηχανίας της.

Η εν λόγω συμφωνία, ωστόσο, ενισχύει την ευρύτερη πολιτική απόκλιση μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με τη Γαλλία να έχει τον ηγετικό ρόλο. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, το πρόβλημα και οι ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι ο εξοπλισμός, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό που θα τον χειρίζεται.

ΠΗΓΗ: BreakingDefense, Chyrine Mezher – Greece, Saudi Arabia Forge Closer Ties In Shadow of Iran & Turkey

Η Ελληνική ανθυποβρυχιακή ασπίδα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και τις σύγχρονες απειλές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: