Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση Δένδια με Ερντογάν: Ακολούθησε με τον Τσαβούσογλου [video]

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο Πηγή φωτογραφίας Turkish Presidency




Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

Για τις 16:30, είναι προγραμματισμένη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Σημειώνεται πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου.

Προηγούμενη ενημέρωση

Στην Άγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση με τον Ερντογάν ξεκίνησε παρουσία και του κ. Τσαβούσογλου και το αποτέλεσμά της αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το ζητούμενο είναι το ύφος που θα υιοθετήσει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί να συζητηθούν όλα τα θέματα που μονομερώς προβάλλει η Άγκυρα ως διαφορές και φυσικά αρνείται η Ελλάδα θεωρώντας ότι η μόνη διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η πρόσκληση Ερντογάν προς τον Νίκο Δένδια ξεφεύγει από την συνηθισμένη πρακτική του καθώς εξαιρετικά σπάνια συναντάται με επισκέπτες που δεν είναι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

Ο Νίκος Δένδιας μπήκε λίγο μετά τις 15:00 στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας, το αποκαλούμενο «λευκό παλάτι».

Διπλωματική πηγή στην Αθήνα αναγνώρισε την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στον Νίκο Δένδια σαν μια συμβολική κίνηση, με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να δείξει διεθνώς την σημασία που αποδίδει στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Προφανώς όμως η «χειρονομία» του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αλλαγή στρατηγικής της Άγκυρας. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο όπου η Ελλάδα έχει σαφή και απαράγραπτα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την προειδοποίησή του ότι θα στείλει πλοία στην Κύπρο αν θεωρήσει ότι η Τουρκία… αδικείται.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος προβλέπεται να ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια και θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Από ελληνικής πλευράς, τον Νίκο Δένδια συνοδεύουν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννης Τσαούσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Δείτε το βίντεο από την έναρξη της συνάντησης πατώντας το tweet:

«Θα μιλήσουμε για όλα» λέει ο πονηρός Τσαβούσογλου που ονειρεύεται… διευρυμένες ατζέντες

Τα θέματα της ατζέντας

Μέσα στα πολιτικά θέματα, στον πολιτικό διάλογο του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τον τρόπο ανάδειξης των μουφτήδων, τα μουσουλμανικά τεμένη στην Ελλάδα, μέχρι το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν μετά το πραξικόπημα του 2016, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν, πέντε χρόνια μετά, δεν φαίνεται να έχει πειστεί ότι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδοθούν οι οκτώ φυγάδες Τούρκοι στρατιωτικοί είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα είναι μια πολύ δύσκολη επίσκεψη. Ακόμη όμως οι Τούρκοι έχουν ανάγκη να δείχνουν καλό πρόσωπο, όσο τους παίρνει. Για μας θα είναι μια ευκαιρία να βάλουμε τα θέματα δικού μας ενδιαφέροντος» τονίζει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE 

Υπό τη σκιά κομπασμών και απειλών η συνάντηση Δένδια με Ερντογάν: Εμπρηστική ρητορική για Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: