«Ηνίοχος 21» – Πρόβα τζενεράλε για τα Ελληνικά RAFALE με την επίδειξη αεροπορικής υπεροχής των Γαλλικών μαχητικών [photos]

RAFALE & MIRAGE D: :Γαλλικά RAFALE στον τροχόδρομο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, ενώ αναμένουν την προσγείωση ενός εκ των πέντε MIRAGE 2000D της Armee De L’ Air Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα RAFALE κλέβουν γι’ ακόμη μια φορά τα βλέμματα των αεροπόρων και μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτή τη φορά στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Και δεν είναι ψέμα ότι οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένουν από τώρα τις πρώτες αφίξεις των Γαλλικών αεροσκαφών, αλλά με τα Ελληνικά χρώματα στα φτερά τους και το κάθετο ουραίο.

Όμως εκτός από τα βλέμματα, οι αεροπόροι- σχεδιαστές του «Ηνίοχου 21» έχουν σε πλήρη εγρήγορση και τα δικά τους ραντάρ τεχνογνωσίας, ώστε να πάρουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που μπορούν και στη συνέχεια να τις επεξεργαστούν και να τις εφαρμόσουν όπως πρέπει με την άφιξη των Ελληνικών RAFALE.

Όπως εξηγούν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ο φετινός «Ηνίοχος 21» περιέχει όλα εκείνα τα αεροπορικά σενάρια, μέσα από τα οποία οι Γάλλοι, δύναται να επιδείξουν κατά την άσκηση το τι σημαίνει η εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει το μαχητικό 4,5 γενιάς, που σε λίγους μήνες θα είναι βαμμένο και στα Ελληνικά χρώματα.

Κι’ αυτό ακριβώς θέλουν οι έμπειροι σχεδιαστές του ΚΕΑΤ/ΣΟΤ, δηλαδή να συλλέξουν όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα, ώστε με την άφιξη των Ελληνικών RAFALE, να είναι από τους πρώτους που θα τα «ξεψαχνίσουν» ώστε απ’ εκεί να ξεκινήσει η πλήρης αλλαγή της επιχειρησιακής τακτικής στην Πολεμική Αεροπορία.

MIRAGE D: “Δελταπτέρυγo” μαχητικ;o κρούσης της Armee De L’ Air MIRAGE 2000D κατά την άφιξή του στην Ανδραβίδα. Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

                              Πρόβα τζενεράλε αεροπορικής υπεροχής

Άλλωστε τα Γαλλικά RAFALE στο Ελληνικό FIR και μέσα από 100 μαχητικά διαφορετικών τύπων, μπορούν να προχωρήσουν στην πιο ουσιώδη πρόβα τζενεράλε, προ αφίξεως των νέων Ελληνικών αεροσκαφών.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν, όπως είχαμε γράψει και στις 12/01, δηλαδή το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το εξελιγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα εντοπισμού (OSF), το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (SPECTRA), την σύντηξη δεδομένων, ( DATA FUSION), την προηγμένη διάταξη πιλοτηρίου (Glass cockpit), την ζεύξη δεδομένων (LINK 16), αλλά και τα εξελιγμένα βλήματα αέρος- αέρος (METEOR & MICA IR) καθώς και τα στρατηγικά βλήματα κρούσης (SCLAP EG, EXOCET) τα RAFALE αναβαθμίζουν κατακόρυφα την Πολεμική Αεροπορία, δίνοντάς της την ανάληψη ρόλου αεροπορικής υπεροχής με τον συνδυασμό, ραντάρ AESA & METEOR, ο οποίος κρίνεται ασυναγώνιστος γι’ αποστολές αέρος- αέρος.
Βεβαίως η φαρέτρα του RAFALE δεν εξαντλείται σ’ αυτή την εντυπωσιακή λίστα καθώς επεκτείνεται με ικανότητα μεταφοράς προηγμένων όπλων stand off αλλά και ατρακτιδίων σκόπευσης στο έδαφος.

Με δεδομένη την απόκτηση των 18 μαχητικών είναι λογικό ότι οι Επιτελείς της ΠΑ θα εστιάσουν στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν καθοριστικό πλεονέκτημα απέναντι στον δυνητικό αντίπαλο.

Στις αεροπορικές αποστολές που έχουν σχεδιάσει οι έχοντες την ευθύνη του «Ηνίοχου 21», τα RAFALE μπορούν να παρακολουθούν σε μεγάλες αποστάσεις έως 40 στόχους ταυτόχρονα και να βάλλουν στους 8 πιο επικίνδυνους.

RAFALE 3 : Τα Γαλλικά RAFALE ενώ τροχοδρομούν στην πίστα της 117 Πτέρυγας Μάχης κατά την άφιξή τους στην Ανδραβίδα όπου θα λάβουν μέρος στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 21”.
Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Εντυπωσιακή η Γαλλική συμμετοχή

Πάντως η Γαλλία είναι από τις πολυπληθέστερες αποστολές, με πάνω από 200 άτομα να έχουν φτάσει στην 117 Πτέρυγα Μάχης, μαχητικά RAFALE της Armee de l’ air και του Marine Nationale, αλλά και τ’ αεροσκάφη κρούσης, Mirage 2000D.

Βεβαίως δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαία η τόσο δυναμική συμμετοχή της στον φετινό «Ηνίοχο 21». Από τη μια πλευρά το Παρίσι έχει ήδη εξασφαλίσει μια συμφωνία για τα 18 RAFALE F-3R για την HAF κι από την άλλη εκτός της επιβεβαίωσης γι’ άλλη μια φορά της στρατηγικής συμμαχίας με την Ελλάδα στη λεκάνη της Αν. Μεσογείου, εν εξελίξει βρίσκεται και η «ναυμαχία» των μνηστήρων του Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους και η Γαλλία.

Το Παρίσι και στο θέμα των φρεγατών φαίνεται ότι δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, εν αναμονή της ολοκληρωμένης πρότασης των ΗΠΑ, που θεωρείται ένας εκ των βασικών «αντιπάλων» που έχουν οι Γάλλοι ν’ αντιμετωπίσουν.

Παράλληλα οι Γάλλοι έχουν δηλώσει άκρως εντυπωσιασμένοι κι από την πρόσφατη εμπειρία τους στην άσκηση «SKYROS», όπου τα Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE μεταστάθμευσαν στην Ελληνική αεροπορική βάση, της «Γαλλικής σχολής».

Στην Τανάγρα μάλιστα η Γαλλική αποστολή ήταν φιλοξενούμενη της 332 «Γεράκι», της πολεμικής μοίρας που αποχωρίζεται τα παλαιότερα Mirage 2000 κι ετοιμάζεται να πετά με τα RAFALE.

Ήδη στο Mont De Marsan, οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες αεροπόροι που μετέβησαν εκεί για την εκπαίδευσή τους, ξεκίνησαν και τις «solo» πτήσεις με τα RAFALE, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα φιλικό αεροσκάφος.

Στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι έως το τέλος του 2021 να είναι διαθέσιμοι 12 αεροπόροι και περισσότεροι από 30 μηχανικοί ώστε με την άφιξη των πρώτων έξι RAFALE να ξεκινήσουν τα εντατικά μαθήματα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ιάκωβος Τσούνης: Απεβίωσε ο βετεράνος πολέμου και εφοπλιστής που άφησε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: