Ιάκωβος Τσούνης: Απεβίωσε ο βετεράνος πολέμου και εφοπλιστής που άφησε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις [video]

File photo: Ο Ιάκωβος Τσούνης παρασημοφορημένος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Την τελευταία του πνοή άφησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ο βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος είχε δωρίσει πρόσφατα όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ιάκωβος Τσούνης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ήταν 97 ετών.

Στις 24 Φεβρουαρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τιμήσει με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής στον Ιάκωβο Τσούνη σε τελετή παρουσία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού  ‘Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και του  Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγού Κωνσταντίνου  Φλώρου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζουν στην οικογένειά του τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους για την απώλεια αυτού του Μοναδικού Έλληνος και άξιου Τέκνου της Πατρίδος.

  • «Ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ο πατριώτης. Όχι εκείνος που έχει λεφτά, όχι εκείνος που έχει τιμητικές διακρίσεις! Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα ούτε οι χαρές υπάρχουν» είχε αναφέρει  μεταξύ άλλων ο κος Τσούνης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
File photo: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Ιάκωβο Τσούνη στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Κ) φωτογραφίζεται με τον Ιακωβο Τσούνη (Α) τον οποίο παρασημοφόρησε για την προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
File photo: Ο Ιάκωβος Τσούνης παρασημοφορημένος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις, φωτογραφίζεται μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο , τον υφυπουργό Έθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο (2-Α), στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποχαιρετά ένα άξιο τέκνο της

«Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της. Και όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επισημαίνει:

«Του ανθρώπου, που υπηρέτησε τη χώρα από τα 15 του χρόνια, πολεμώντας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Που στάθηκε δίπλα της, σταθερός και σεμνός ευργέτης, για δεκαετίες ολόκληρες. Και λίγο πριν από τη δύση της μακράς και δημιουργικής ζωής του, δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πατρίδα θα τον ευγνωμονεί για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ποιος ήταν ο Ιάκωβος Τσούνης

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Είναι το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο Ιάκωβος Τσούνης είναι ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία.

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. Δώρισε πρόσφατα όλη την περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Ανακαινίσεις ολόκληρων πτερύγων και κλινικών στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις ένοπλες δυνάμεις, ανέγερση εκκλησιών και μουσείων και η διάθεση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στο στράτευμα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που καθιστούν τον Ιάκωβο Τσούνη έναν σύγχρονο εθνικό ευεργέτη.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,

• Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,

• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,

• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας,

• Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,

• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

• Μέγας ‘Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Εξήντα σκάφη και 23 εκ. ευρώ: Ολη του την περιουσία στις ένοπλες δυνάμεις αφήνει εφοπλιστής και βετεράνος πολέμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: