Οι Ευρωπαίοι θέτουν όρους τους για να επανασυνδεθουν με την Τουρκία: “Λίγο περισσότερο καρότο, λίγο λιγότερο ραβδί”…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα. Copyright: European Union




“Λίγο περισσότερο καρότο, λίγο λιγότερο ραβδί”. Η επίσκεψη των δύο κύριων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, προσβλέπει σε νέες προοπτικές στη σχέση με τον «ταραχώδη» ανατολικό γείτονα της Ευρώπης. Όμως, η Ursula von der Leyen και ο Charles Michel, γνωρίζουν ότι πρέπει να κινηθούν προσεκτικά, απέναντι στον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Les Echos (κείμενο Gabriel Grésillon):

Γίνεται αναφορά στον θυμό των Ευρωπαίων και στην ένταση με την Άγκυρα, λόγω των γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και στη στροφή του Τούρκου προέδρου, με την δήλωσή του, ότι η χώρα του «ανοίγει φέτος μια νέα σελίδα στη σχέση της με την ΕΕ», περνώντας, κατά την ε/φ, από τα λόγια στην πράξη, καθώς σταμάτησε τις γεωτρήσεις.

«Ο Erdogan συνειδητοποίησε, ότι είχε δύσκολες σχέσεις με αρκετούς από τους γείτονές του και ότι χρειαζόταν φίλους», αποκρυπτογραφεί μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Ανάγκη, κατά την ε/φ είναι ακόμη πιο πιεστική δεδομένου, ότι η τουρκική οικονομία είναι εύθραυστη και η εξάρτησή της από την Ευρώπη παραμένει ισχυρή, αλλά και από το γεγονός, ότι με την αλλαγή ηγεσίας των ΗΠΑ, η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να κλείνουν τα μάτια στις προκλήσεις του.

Κατά την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν ένα «με έξυπνη δοσολογία» μήνυμα, που ανοίγει νέες προοπτικός για την Άγκυρα, ειδικά με τον « εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης», ευθυγραμμίζοντας πλήρως την Τουρκία με την ευρωπαϊκή αγορά, ιδίως για τους τομείς υπηρεσιών ή τα γεωργικά προϊόντα, ένα όμως μακροπρόθεσμο σενάριο, δεδομένης της τρέχουσας διαμάχης με την Κύπρο.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι είναι πιο προσεκτικοί από ποτέ, με ευρωπαϊκή πηγή της εφημερίδας να εκτιμά, ότι «εάν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, ο Erdogan πρέπει να αυξήσει την ένταση στην εξωτερική σκηνή, δεν θα διστάσει», ειδικά με τα πολύ πιο αρνητικά μηνύματα που στέλνει, όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή, αυτή η λεπτή ισορροπία μεταφράζεται στην Ευρώπη ως μία «μια προοδευτική, αλλά αναμφισβήτητη σύγκλιση απόψεων, σχετικά με το θέμα της Τουρκίας».

Πάνω απ’ όλα, αντανακλά μια κλασική ευρωπαϊκή σύνθεση μεταξύ διαφορετικών ευαισθησιών, με τη Γερμανία να επιθυμεί να ευνοήσει με κάθε κόστος τον διάλογο, σε αντίθεση με τη Γαλλία, σαφέστερα πιο τολμηρή ως προς την αυστηρότητά της προς την Άγκυρα.

«Μερικές φορές είχαμε την αίσθηση ότι η Γαλλία ήταν ακόμη πιο μαχητική από την Ελλάδα ή την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας», ισχυρίζεται ευρωπαϊκή πηγή, ενώ μια άλλη εκφράζει τη λύπη της για την υπερβολική γερμανική προσοχή απέναντι σε μια χώρα, που έχει 2 εκατομμύρια ανθρώπους στο έδαφός της.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Gabriel Grésillon -Les Européens posent leurs conditions pour renouer avec la Turquie

Özdemir: Η συνάντηση της Ε.Ε. με τον Ερντογάν αποτελεί αυτό-υπονόμευση των Βρυξελλών και κοροϊδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: