Özdemir: Η συνάντηση της Ε.Ε. με τον Ερντογάν αποτελεί αυτό-υπονόμευση των Βρυξελλών και κοροϊδία

Ο βουλευτής των Πρασίνων Cem Czdemir. EPA, RONALD WITTEK




Ο βουλευτής των Πρασίνων Cem Czdemir επέκρινε έντονα τη συνάντηση μεταξύ της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Συμβουλίου Charles Michel με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Erdogan επιδιώκει να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση, να αποχωρήσει από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών και να φέρει στα δικαστήρια εκατοντάδες χιλιάδες αθώους, έγραψε σήμερα στο Twitter ο ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA. 

Το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ συναντούν τώρα τον Erdogan «για να του κάνουν δώρα» αποτελεί «αυτο-υπονόμευση των Βρυξελλών» και «κοροϊδία για όλους τους δημοκράτες στην Τουρκία».

Υπόβαθρο του χθεσινού ταξιδιού των von der Leyen και Michel στην Άγκυρα είναι οι συμφωνίες κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πριν από μιάμιση εβδομάδα. Σε αυτήν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν σταδιακά τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης.

Οι αποφάσεις αποσκοπούν να δώσουν στην Τουρκία ένα κίνητρο να αναζητήσει εποικοδομητικά λύση στις συγκρούσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Μεταξύ άλλων αφορούν τις μέχρι πρόσφατα πραγματοποιούμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο κοντά σε ελληνικά νησιά και στα ανοικτά της Κύπρου. Στο πλαίσιο της διαμάχης η ΕΕ απείλησε την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο με αυστηρές κυρώσεις. Αμέσως μετά, η χώρα έθεσε τέλος στις αμφιλεγόμενες έρευνες φυσικού αερίου και σηματοδότησε την ετοιμότητά της να συνομιλήσει.

Ο πολιτικός του CSU και ευρωβουλευτής Manfred Weber τόνισε ότι δεν εκκρεμεί ακόμη επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία. «Θα πρέπει πρώτα η τουρκική ηγεσία να παρουσιάσει αποτελέσματα», σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Είναι επίσης σαφές ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί ψευδαίσθηση, πρόσθεσε.

Η von der Leyen και ο Michel σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Erdogan την Τρίτη το απόγευμα. Προηγουμένως είχε προγραμματιστεί μια συνομιλία με εκπροσώπους οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το κύριο επίκεντρο θα είναι η μελλοντική υποστήριξη των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και η πρόσφατη αποχώρηση της Τουρκίας από την Συμφωνία για την Προστασία των Γυναικών.//

Τι έκανε στην Ελλάδα: Η πανδημία αποκαλύπτει τον ανησυχητικό ρόλο της Palantir στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: