H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η αναστάτωση αλλά και οι διαφωνίες που έχει επιφέρει το αναθεωρημένο Πρωτόκολλο Ιχνηλάτησης στα σχολεία ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, του γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Οι αποκαλύψεις για έκδοση 221 διαβατηρίων με το επενδυτικό πρόγραμμα από τον Αύγουστο μέχρι τον Φεβρουάριο, οι αποκαλύψεις χθες στη Βουλή για υποθέσεις διαπλοκής στη Συμφωνική Ορχήστρα, καθώς και το μειωμένο ενδιαφέρον για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Κύπρο και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Άνω κάτω τα σχολεία», γράφει στο κύριο της θέμα πως οι αλλαγές στα πρωτόκολλα των σχολείων που πρότεινε η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας προκάλεσαν μπέρδεμα και ποικίλες αντιδράσεις, καθώς διαφωνούν το Υπουργείο Παιδείας, οι γονείς και η ΟΕΛΜΕΚ ενώ συμφωνεί η ΠΟΕΔ. Αλλού, γράφει για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο κάποιες χώρες το χορηγούν και κάποιες όχι. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Βουλή τίμησε χθες τη μνήμη του Σωκράτη Χάσικου.

Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Ποινική έρευνα για το πάρτι διαπλοκής στη Συμφωνική» γράφει πως στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ακούστηκαν πολλά χθες για παρανομίες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος στην Συμφωνική με το Υπουργείο Οικονομικών να αποστέλλει χθες επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας διερεύνηση για ενδεχόμενα ποινικά και αστικά αδικήματα. Αλλού, γράφει πως παρά την κατάργηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων, από τις 18 Αυγούστου ως τον Φεβρουάριο εγκρίθηκαν 221 διαβατήρια. Σε άλλο του θέμα γράφει πως οι Κύπριοι είναι διστακτικοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στα μαχαίρια ξανά οι θεσμοί», γράφει πως νέα κρίση στις σχέσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα προκλήθηκε μετά από αποκαλύψεις για έκδοση 221 διαβατηρίων με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα. Σε άλλο της θέμα γράφει για διασπορά κρουσμάτων με εντοπισμό αλυσίδων μετάδοσης και στα νηπιαγωγεία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς δεν ενημερώνονται για τα θετικά περιστατικά. Αλλού, γράφει για δεύτερη υπόθεση άσεμνης επίθεσης από γιατρό, η οποία οδηγείται σύντομα στο Δικαστήριο, ενώ στο στάδιο της καταχώρησης βρίσκονται οι δύο υποθέσεις του πρώην μητροπολίτη.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Νέο μπάχαλο στα σχολεία έφερε η ασυνεννοησία Υπουργείων» γράφει στο κύριο της θέμα πως το αναθεωρημένο Πρωτόκολλο Ιχνηλάτησης προκάλεσε νέες διαφωνίες και αλαλούμ ανάμεσα στα Υπουργεία, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς. Σε άλλο της θέμα, γράφει πως η κοινωνία ανησυχεί για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς και για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αλλού γράφει πως συνεχίζονται να εκδίδονται διαβατήρια με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα παρά τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι νέοι κανόνες για τα σχολεία, συνταγή για χάος», γράφει για το νέο πρωτόκολλο ιχνηλάτησης για τα σχολεία που ανακοινώθηκε χθες σημειώνοντας πως σε αντιπαράθεση βρίσκονται τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Σε άλλο της θέμα γράφει πως το πρόγραμμα των διαβατηρίων βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο με την αποκάλυψη ότι έχουν εκδοθεί από τον Αύγουστο άλλα 221. Αλλού, γράφει πως στην Κύπρο υπήρξαν δύο περιπτώσεις θρομβώσεων στην Κύπρο από εμβολιασμό με AstraZeneca, καμία όμως να είναι θανατηφόρα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πατριδοκαπηλία προς άγραν ψήφων», ότι ο ΔΗΣΥ με τις ελληνικές σημαίες επιχειρεί να σταματήσει τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές. Αλλού, γράφει για λεονταρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό για εσωτερική κατανάλωση. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι νυκτοβάτες στην περιοχή των κοκκινοχωρίων  γράφουν στους τοίχους «εμετικά συνθήματα που εξυμνούν τον Γρίβα».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Τα ραντεβού για εμβολιασμό με Pfizer είχαν εξαντληθεί και μετά…έπεσε η πύλη» γράφει πως την Τετάρτη 7 Απριλίου στις 8 το πρωί και κάτι δευτερόλεπτα είχαν εξαντληθεί τα ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer και αμέσως έπεσε το ηλεκτρονική σύστημα εγγραφής. Αλλού γράφει πως ο παγκόσμιος δημόσιος διάλογος για τις θρομβώσεις του εμβολίου της AstraZeneca σκότωσε, δίκαια ή άδικα, την αξιοπιστία του εμβολίου. Σε άλλο της θέμα γράφει για δύο σχέδια για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ολοκληρωμένου ηλιακού συστήματος θέρμανσης νερού και ηλιακών πλαισίων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Θωμάς Κεττένης
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: