Άσβεστη δάδα ο κάθε νεκρός: Δεκάδες χιλιάδες νέοι Αρμένιοι τιμούν τη μνήμη των αφανισμένων προγόνων τους

Ημέρα Μνήμης στην καρδιά του Γερεβάν από χιλιάδες Αρμένιους, που τίμησαν τους νεκρούς τους. Ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους. EPA, NAREK ALEKSANYAN
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Γερεβάν, κρατώντας λουλούδια, δάδες και αναμμένα κεριά, για να τιμήσουν την 106η επέτειο από τις σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πλήθος βάδισε από το κέντρο της πόλης μέχρι το μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Στρατιώτες, κληρικοί, γυναίκες με μικρά παιδιά και κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, έκαναν αυτήν την πορεία, όπως κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, ημέρα έναρξης της εξόντωσης των Αρμενίων το 1915. Ο Καθολικός Πατριάρχης της Αρμενικής Εκκλησίας Καρεκίν Β΄ τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση.

Η οργή των Αρμενίων απέναντι στην Τουρκία εντάθηκε μετά και την ήττα του Γερεβάν στον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο, από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στηρίζεται από την Άγκυρα.

«Η επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι εδαφικές βλέψεις της απέναντι στην Αρμενία είναι μια απόδειξη της αναγέννησης της γενοκτονικής ιδεολογίας της», ανέφερε ο Πασινιάν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

«Η αρμενοφοβία είναι η ουσία του παντουρκισμού και σήμερα βλέπουμε τις πιο αποκρουστικές εκφάνσεις του στο Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γερεβάν, Αρμενία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: