Μεγάλος σεισμός 6,0 ρίχτερ βορειοδυτικά της Λάρισας: Μεγάλης διάρκειας και αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία

Πολίτες έχουν βγει σε πλατεία της Λάρισας, μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Θεσσαλία σημειώθηκε στις 12:16 σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16 το μεσημέρι , 26 χιλιόμετρα βορειο-δυτικά της Λάρισας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ελασσόνα και όλες τις γύρω περιοχές – ακόμη και στη Μακεδονία – ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε μεγάλη διάρκεια και οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους ανάστατοι.

Μετασεισμοί

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που αναστάτωσε τη Θεσσαλία στις 12:16 σήμερα το μεσημέρι.

Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η ένταση του σεισμού είχε δοθεί στα 5,9 ρίχτερ, ακολούθησε δεύτερη ενημέρωση με ένταση 6,3 ρίχτερ. Τελικώς, η εκτίμηση οριστικοποιήθηκε στους 6,0 βαθμούς.

Ελικόπτερα και αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη Λάρισα

Τρία ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς πετούν πάνω από όλη την περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό, ενώ παράλληλα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβη στην περιοχή.

Οι ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ήδη ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί με μηχανήματα, κινητά μαγειρεία και σκηνές.

Παράλληλα, γίνονται αναφορές από τις  μονάδες της περιοχής ώστε να μην ανησυχούν γονείς στρατευμένων και να επιβεβαιωθεί ότιδεν έχει υπάρξει πρόβλημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις .

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες.

Δήμαρχος Ελασσόνας: είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτα

Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, δήλωσε λίγα λεπτά μετά την σεισμική δόνηση ότι “όλος ο κόσμος  έχει τρομάξει και πανικοβληθεί με αποτέλεσμα να παραμένει εκτός σπιτιών, οι μαθητές στα προαύλια. Επικράτησε μια αναστάτωση ωστόσο θεωρώ πως μέχρι ώρας δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία».

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση», είπε ο δήμαρχος Ελασσόνας για τον σεισμό και συνέχισε λέγοντας πως ο σεισμός όχι μόνο ήταν αισθητός αλλά είχε και διάρκεια τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα.

«Όλα τα κλιμάκια του δήμου είναι έτοιμα να κάνουν όλους τους ελέγχους στα κτίρια, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Μέχρις ώρας δεν έχουμε αναφορές για ζημιές και πτώσεις», είπε.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στο νομό ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Ζημιές σε παλιά σπίτια στην Ελασσόνα

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου.

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λάρισα

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Να μείνουν εκτός σπιτιών καλούνται οι κάτοικοι της Λάρισας

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση  νότια της Ελασσόνας.

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ;Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αυθεντικά βαγόνια του Οριάν Εξπρές και παλιές ατμομηχανές «ζωντανεύουν» στη Δράμα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: