Οι Εγγλέζοι προτείνουν αποκεντρωμένη ομοσπονδία για να «ξεκολλήσει» η Τουρκία από τα δυο κράτη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον στο Κοινοβούλιο. EPA JESSICA TAYLOR, UK PARLIAMENT HANDOUT




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Σωσίβιο» με… χαλαρή λύση. Όταν ο Τσαβούσογλου «καρφώνει» τους Βρετανούς

Να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που προ πολλού παρουσιάζει ως διέξοδο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ζητούν οι Βρετανοί.

Όπως δε εξηγούν, μπορεί με αυτή την κίνηση να «ξεκολλήσει» η Τουρκία από τα δύο κράτη, στα οποία επιμένει. Το Λονδίνο, που διακαώς αναζητεί ρόλο στο Κυπριακό, θεωρεί πως η Λευκωσία θα πρέπει να παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια και ευελιξία την πρότασή της για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη.

  • Οι βρετανικές παραινέσεις προήλθαν από τον αναπληρωτή Πολιτικό Διευθυντή του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma, ο οποίος βρέθηκε για μια ακόμη φορά την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο για επαφές.

Ο αξιωματούχος  του Φόρεϊν Όφις θα είναι ο επικεφαλής επταμελούς ομάδας, που έχει συσταθεί και  θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση από βρετανικής πλευράς των εξελίξεων στο Κυπριακό. Σημειώνεται πως στη Λευκωσία αναμένεται στις  7 Απριλίου και η υπουργός Ευρώπης, Wendy Morton.

Σύμφωνα, πάντως, με συναφείς πληροφορίες, για να «μετακινηθεί» η Άγκυρα πρέπει να διασφαλίσει την (νέα) πολιτική ισότητα, με θετική ψήφο για όλα τα θέματα. Αυτό θα σημαίνει πως για να λαμβάνονται αποφάσεις, ακόμη και για τις λίγες εξουσίες που θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση, σύμφωνα με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, θα χρειάζεται τουλάχιστον μία τουρκοκυπριακή ψήφος.

Σε ό,τι αφορά το τι θα συζητηθεί στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη στη Γενεύη ( 27-29 Απριλίου), τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο το Λονδίνο θεωρούν πως οι συζητήσεις δεν θα συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Αυτό το έχει καταστήσει σαφές η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία την περασμένη Δευτέρα βρισκόταν στην Άγκυρα για επαφές.

  • Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην Πενταμερή, είναι σαφές πως έχει παιχτεί ένα παιχνίδι μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας. Το Λονδίνο υποστηρίζει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Ε.Ε. και παραπέμπει στην Άγκυρα.

Οι Τούρκοι, ωστόσο, διά του Τσαβούσογλου υποστηρίζουν πως οι ενστάσεις προέρχονται από τους Βρετανούς και όχι από τους ίδιους.

Η επέτειος και οι μηχανισμοί της «αποσυμπίεσης»: Όταν οι παγίδες παρουσιάζονται ως… ευκαιρίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: