Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα οι διερευνητικές της Αθήνας: “Διένεξη” και για το φυσικό αέριο;

File photo: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντησή τους στη Μπρατισλάβα. Φωτογραφία via Twitter, @nikos_meletis




Ένας νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών για τη διένεξη σχετικά με το φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα, αναφέρει η RND.

Τίτλος του δημοσιεύματος: «Διένεξη για το φυσικό αέριο: Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τουρκία – χωρίς αποτελέσματα»
Υπότιτλος: «Διπλωματικοί εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Τουρκία διαβουλεύτηκαν για περίπου τέσσερις ώρες. Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο να οδηγήσουν σε μια κοινή βάση για την επίλυση της διένεξης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, ο νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Στο ρεπορτάζ – αναπαραγωγή του DPA– αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η συνάντηση διπλωματικών εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε η σχετική ημερομηνία.

Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της διένεξης, σχολίασε ο έλληνας Yπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι συνομιλίες που, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης του Βερολίνου, δεν αφορούν ουσιαστικά διαπραγματεύσεις για τη διένεξη του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, το θέμα συζήτησης είναι εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια κοινή βάση για έναν πραγματικό διάλογο. Οι συνομιλίες χρησιμεύουν επίσης ως βαλβίδα ασφαλείας, ώστε η επαφή μεταξύ των δύο χωρών να μην διακοπεί, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί ξανά.

Η Αθήνα κατηγορεί την γειτονική χώρα για παράνομη έρευνα φυσικού αερίου σε ύδατα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι ζώνες που πραγματοποίησε έρευνες ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Εξάλλου, το περασμένο έτος, η σύγκρουση έφερε τις δύο χώρες στο χείλος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

ΠΗΓΗ: RND

Ο επτάψυχος Μακρόν φαβορί για νέα προεδρική θητεία: Η στροφή δεξιά και ο εφιάλτης Μαρίν Λεπέν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: