Προβολή ισχύος από Ελλάδα και Γαλλία: Μικτοί σχηματισμοί, “φροντιστήριο” για τα RAFALE και εναέριος ανεφοδιασμός (photos, video)

Η έλευση του Α330 της Armee De L’ Air είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επαναπιστοποίηση των «γερακιών» της 331 Μοίρας «Θησέας» στον εναέριο ανεφοδιασμό. Φωτογραφία Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αθήνα και Παρίσι μιλούν πλέον για μια στρατηγική συνεργασία η οποία επισφραγίζεται, μετά και την απόκτηση των 18 RAFALE F-3R, με την ολοένα και πιο συχνή παρουσία των Γάλλων στην Ελλάδα και σε διαφορετικά σημεία του FIR Αθηνών κάθε φορά.

Η Γαλλική άσκηση, με το Ελληνικό όνομα «Skyros», όπου όλος τυχαίος το συγκεκριμένο νησί του Αρχιπελάγους αποτελεί ένα από τα βασικά ορμητήρια της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναχαιτίζει την τουρκική προκλητικότητα, είναι μια δυνατή επαφή που δίνει γνώσεις στους αεροπόρους για τον μελλοντικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τέσσερα Γαλλικά RAFALE, βρίσκονται αυτές τις ημέρες δίπλα στα Mirage 2000-5 αλλά και τα F-16, όμως τάσσονται και απέναντί τους γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες ιπτάμενοι παίρνουν και πάλι πολλά στοιχεία από αυτή την επαφή που έχουν να κάνουν με τις ικανότητες του RAFALE.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Γαλλική σχολή» σε μικτό σχηματισμό θα προχωρήσουν σε σενάρια ανίχνευσης και προσβολής στόχων υψηλής αξίας. Στο αεροπορικό Επιτελείο μιλούν ξεκάθαρα για μια εμπειρία που δίνει πολύτιμες γνώσεις στην αεροπορία για το εγγύς μέλλον καθώς έως το τέλος του 2021 τα πρώτα έξι RAFALE με Ελληνικά χρώματα θα είναι επιχειρησιακά μαζί με τον βασικό πυρήνα ιπταμένων και τεχνικών.

Κυρίως οι αεροπόροι της 331 Μοίρας «Θησέας» με τα Mirage 2000-5 πρόκειται να μοιραστούν πολλές στιγμές μικτών σχηματισμών επιχειρησιακής εκπαίδευσης στον ουρανό του Αιγαίου.

Σίγουρα ο σύντομος χρόνος της άσκησης με τον περιορισμένο χρόνο για εξόδους των αεροσκαφών δεν δίνει τη δυνατότητα για πλήρη «εξερεύνηση» των δυνατοτήτων που έχει το RAFALE και που θα εκμεταλλεύεται στο άμεσο μέλλον η Πολεμική Αεροπορία.

Και σε τέτοιες ασκήσεις τα σενάρια είναι πιο «απλοποιημένα» γι’ αυτό που θέλουν αυτή τη στιγμή οι αεροπόροι και το Επιτελείο σε σχέση με το πλήρες ξεψάχνισμα του νέου Γαλλικού αεροσκάφους που εντάσσεται στον αεροπορικό στόλο της χώρας.

Είναι δεδομένο ό,τι υπάρχει εμπειρία των δυνατοτήτων του RAFALE από προγενέστερες συνεργασίες, όταν το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκολ βρέθηκε νότια της Κρήτης και τα μπλε φτερά είχαν δώσει ραντεβού με τα RAFALE M, ενώ και στο εγγύς μέλλον η άφιξη του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο προμηνύει νέες αεροπορικές συνεργασίες.

Πάντως την Τετάρτη, ο Υποπτέραρχος της Armee De L’ Air, Λοράντ Λεργμπετ, επικεφαλής της άσκησης «Skyros», που μίλησε σε Ελληνικά και Γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στους χρήστες των Γαλλικών RAFALE, σημείωσε ότι για την Πολεμική Αεροπορία που θα το χρησιμοποιήσει, είναι μαχητικό που αλλάζει τα δεδομένα (game changer) τόσο λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων που έχει αλλά και για τα όπλα που μπορεί να φέρει και τα οποία δύναται να χτυπήσουν από πολύ μακριά είτε εχθρικές θέσεις είτε αντίπαλα αεροσκάφη.

  • Πιστοποίηση για τους ιπταμένους της 331 μοίρας «Θησέας» στο Air Refuelling

Σε αντίθεση με τους ιπταμένους των μαχητικών F-16, οι πιλότοι των Γαλλικών Mirage 2000-5 δεν εκπαιδεύονται τόσο συχνά στον εναέριο ανεφοδιασμό. Η έλευση του Α330 της Armee De L’ Air είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επαναπιστοποίηση των «γερακιών» της 331 Μοίρας «Θησέας».

Από την Δευτέρα που άρχισε να φτάνει η Γαλλική αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, πιλότοι της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας ανέλαβαν μια ταχύρρυθμη επανάληψη στα όσα ήδη γνωρίζουν πολύ καλά οι διαβασμένοι πιλότοι των Mirage 2000-5.

  • Την  Τετάρτη πάνω από τρεις ώρες και αφού είχαν προηγηθεί κοινές air to air ασκήσεις ανάμεσα στ’ αεροσκάφη των δυο χωρών, ξεκίνησε η διαδικασία του εναέριου εφοδιασμού με καύσιμα από το Α330 MRTT. Πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες στον αέρα για τα πληρώματα των μαχητικών όπου καλούνται να μάθουν αυτό το πολύ σημαντικό αντικείμενο στο πλαίσιο Εθνικών και Νατοϊκών αποστολών.

Μάλιστα απαιτείται ειδική πιστοποίηση ικανότητας και συνήθως την αποκτούν όσοι έχουν μέση ή υψηλή πτητική εμπειρία. Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για έναν ιπτάμενο που καλείται να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες διαδικασίες στον αέρα τόσο στην φρασεολογία για τη συνεννόηση με το πλήρωμα του τάνκερ, όσο και για τη σύνδεση του μαχητικού.

Ο πιλότος του αεροσκάφους πρέπει να έχει ίδια ταχύτητα και υψόμετρο με το ιπτάμενο τάνκερ. Αυτό θεωρείται κάτι απλό κι εύκολο με ιδανικές καιρικές συνθήκες ενώ με ισχυρούς ανέμους, βροχή ή και νύχτα ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει σημαντικά.

Το Α330 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιστοποιημένο να πληρώνει με καύσιμα διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών κάτι που φάνηκε στο πλαίσιο της άσκησης «Skyros» καθώς ανεφοδιάστηκαν Mirage 2000-5, Rafale & F-16 block 52 Advanced της 335 Μοίρας «Τίγρης».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Το 7 προς 10 με την Τουρκία το έχει “σβήσει” η Ελλάδα: RAFALE και F-16 VIPER κατά της TuAF και των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: