“Κοκκινίζει” πάλι η Ελλάδα: “Πηγή” ανησυχίας η Αρκαδία, απομακρύνεται η άρση των μέτρων…

Αστυνομικοί ελέγχουν οδηγούς μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον covid-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Το σύστημα υγείας της χώρας, ιδίως στην Αττική, δέχεται πλέον έντονη πίεση καθώς στο Λεκανοπέδιο παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα οι κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ-Covid).

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης η σταδιακή άρση των μέτρων την 1η Μαρτίου φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων, την Τετάρτη, βρέθηκε κοντά στα 2.000 νέα κρούσματα και το επιδημιολογικό φορτίο στο λεκανοπέδιο παραμένει βαρύ.

Την ίδια στιγμή: Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάχθηκε από σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, ενώ στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσεται ο Δήμος Ναυπλιέων.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον δήμο Ναυπλιέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Είχε προηγηθεί ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19. Θα ισχύσουν μέχρι τη Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στα ως άνω επίπεδα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr

Στο μεταξύ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.913, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,95.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.371 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (69,7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 304 (ημερήσια μεταβολή +1,67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

  • Κικίλιας: Πίεση στο σύστημα υγείας, με κάλυψη ΜΕΘ covid στην Αττική στο 90%

Δώδεκα μήνες τώρα η χώρα μας, όπως και όλος ο κόσμος, δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες στήριξης του ΕΣΥ και στο «ανεπανάληπτο κύμα αλληλεγγύης» που έχει αναπτυχθεί.

Σημείωσε ότι η Αττική έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογική φορτίο με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Τόνισε πως «όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, και τώρα είναι η ώρα» και επισήμανε:. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 790.586 εμβολιασμοί με ημερήσιο ρυθμό πάνω από 30.000. Σήμερα θα γίνουν πάνω από 31.000 εμβολιασμοί, ενώ ήδη έχουν κλειστεί 1.480.479 ραντεβού για εμβολιασμό.

«Η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι παράδειγμα προς μίμηση» κατέληξε.

«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν για άρση του lock down»

«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρακολουθούμε τα Δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας», απάντησε απόψε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση για το χρόνο που θα αρθεί το lock down.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».

Την αύξηση, επίσης, αυτή, απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στην αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις πορείες που έγιναν, όπως είπε. «Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον» τόνισε.

Ο υπουργός υγείας επισήμανε πως η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα γι’ αυτό και στην περιοχή αυτή είναι σημαντική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες δύο μέρες παρατηρήθηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής- 168 εισαγωγές την Τρίτη και 180 την Δευτέρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα είναι κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών ΜΕΘcovid στη Αττική. Είναι κατειλημμένες οι 235 από τις 262.

Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα μειώσει τη θνητότητα, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα μας γυρίσει σε μία κανονική ζωή, αλλά ακόμα χρειάζεται υπομονή επισήμανε, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 790.586 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα αναμένεται πάνω από 31.000 άνθρωποι να εμβολιαστούν. Επίσης είπε ότι ήδη έχουν επιβεβαιωθεί για εμβολιασμό 1.486.479 ραντεβού και χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα «Ελευθερία» όπως αυτό εξελίσσεται.

Τέλος, ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε σε ένα βρέφος 24 ημερών στο Αγλαΐα Κυριακού που έχει μολυνθεί από κορονοϊό και δίνει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Είπε πως οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν και ο ίδιος ευχήθηκε όλα να πάνε καλά.

  • Κοτανίδου:Το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις

Το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που είχε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας, ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

Σημείωσε ότι η Αθήνα περνάει την μεγαλύτερη πίεση αυτή τι στιγμή, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μείνει εκτός συστήματος υγείας.

Έκανε έκκληση προς όλους να κάνουν λίγο υπομονή, ακόμη, μήπως και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτόν το σκόπελο, όπως είπε.

«Κανένας ασθενής covid δεν θα μείνει αβοήθητος παρά την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας»

Κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα μείνει αβοήθητος εκτός περίθαλψης για τον κορονοϊό», συμπλήρωσε εμφατικά η καθηγήτρια Εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία συμμετείχε στην ενημέρωση του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια.

Όπως τόνισε «καταλάβαμε ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, το οποίο άντεξε, παρά τα προβλήματα που είχε λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης». Ωστόσο, η ίδια χαρακτήρισε τεράστια την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και ιδίως στην Αθήνα όπου πλέον υπάρχει δυσκολία όσον αφορά τις απλές κλίνες για τον κορονοϊό αλλά και τις κλίνες ΜΕΘ .

Η ίδια, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα συνεχιστεί το lock down αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε αν δεν είχαμε πάει στο lock down», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερος.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lock down όπως το έκανε στην αρχή της πανδημίας» τόνισε και πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια προσοχή καθώς υπάρχει πλέον μια σχετική χαλάρωση.

Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται τα μέλη της επιτροπής για το τέλος της εβδομάδας και αν θα συνεχιστεί το lock down, τόνισε ότι «το βασικό μέλημα της επιτροπής είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όμως οι αριθμοί δεν μας αφήνουν αυτή την δυνατότητα». Παρά την επιθυμία μας και την ελπίδα μας να δώσουμε κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγοντας μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα γι’ αυτό θα γνωρίζουμε περισσότερα την Παρασκευή, κατέληξε.

Όλοι είμαστε κουρασμένοι είπε τέλος η κ. Κοτανιδου, αλλά «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας στο σπίτι μας όπως συνηθίζαμε».

  • Γεωγραφική κατανομή των 1.913 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1.913 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

99 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

106 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

134 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

31 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

235 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

104 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών

143 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

200 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

27 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

98 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

54 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

13 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

29 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσματα την Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

45 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

70 κρούσματα υπό διερεύνηση

Μητσοτάκης: Χάνει έδαφος η 1η Μαρτίου για σταδιακό άνοιγμα

Ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα κατά της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, σημειώνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, απομακρύνει ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου.

Στην τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε ένα πολύ θετικό νέο, το οποίο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση “Ελευθερία”, η οποία κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες».

«Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις», επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων την Τρίτη, ειδικά στην Αττική, «η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

  • Παυλάκης: Βασιλεύουν οι μεταλλάξεις – Ημιτελές το lockdown στην Αττική

Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος lockdown εξέφρασε ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το lockdown που είναι σε ισχύ στην Αττική είναι ημιτελές, καθώς λειτουργούν κανονικά εργοστάσια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο OPEN, ο Δρ. Παυλάκης χαρακτήρισε ως «τρέλα» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων, ενώ σε ό,τι αφορά την αυξανόμενη πίεση στις ΜΕΘ, τόνισε ότι «κατά κανένα τρόπο να αφήσουμε τα νοσοκομεία της Αττικής να αποτύχουν».

«Θα έχουν μεγάλη πίεσης τις προσεχείς ημέρες, η σκέψη μου είναι μαζί τους, πρέπει να αντέξουν», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής ανέφερε πως είναι πασιφανές ότι πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα συγκριτικά με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της επιδημίας.

«Δεν είναι αρκετή πια μια μάσκα και το πλύσιμο των χεριών, οι μεταλλάξεις μπορεί να ανατρέψουν τους κανόνες», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο καθηγητής επισήμανε «ότι πρέπει να σεβαστούμε» την πανδημία «όπως έναν σεισμό και κάθε άλλη φυσική καταστροφή».

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια διαφορετική κατάσταση. Χειμώνας με κρύο και ξηρό καιρό. Αυτό επιτείνει τις ιδιότητες του ιού να μολύνει ευκολότερα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι μπορεί να «ανατρέψουν τους κανόνες όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα».

« Αυτό που νομίζαμε ότι μια μασκούλα είναι αρκετή για μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή το λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας δεν ισχύει πια. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σημαντική προστασία, γι’ αυτό φωνάζαμε για καλύτερες μάσκες», δήλωσε.

Για να υποστηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό, ο Δρ Γιώργος Παυλάκης έφερε το εξής παράδειγμα: «Επιδημία γρίπης δεν υπάρχει φέτος. Πλένοντας χέρια και φορώντας μια μάσκα είναι αρκετό για το ιό της γρίπης. Δυστυχώς, δεν είναι αρκετό για τον κορωνοϊό, δεν είναι αρκετό για τα νέα στελέχη που μεταδίδονται πιο γρήγορα, μένουν περισσότερο στο σώμα, παράγουν περισσότερο ιό, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ο Δρ. Παυλάκης υπογράμμισε επίσης ότι «τα καινούρια στελέχη βασιλεύουν ήδη και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα», ενώ συμβούλευσε τους πολίτες να είναι πολύ πιο προσεκτικοί καθώς, όπως προειδοποίησε, δεν αρκεί η συμπεριφορά που έχουν στο πλαίσιο της ισχύουσας «ημιτελούς» καραντίνας.

Μιλώντας για τα εμβόλια, τόνισε ότι λειτουργούν όμως θα χρειαστούν μήνες για να καλυφθεί ο πληθυσμός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πως σε πολυσύχναστα μέρη «ο ιός είναι στον αέρα, μπορεί να μπει από τα κενά στη μάσκα και να μας μολύνει».

Ως παράδειγμα έφερε τους οίκους ευγηρίας, όπου «από τη μια μέρα στην άλλη υπάρχει πρόβλημα, με 20-50 μολύνσεις».

«Ένας υπερμεταδότης σε συνθήκες συνωστισμού μπορεί να μολύνει πολλούς γύρω του, έως και 50. Αυτό δεν υπήρχε στον ίδιο βαθμό πέρυσι», εξήγησε.

Καταλήγοντας, ο Δρ Παυλάκης ανέφερε ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του ιού. Είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή. Να περάσουμε αυτή την κρίση τον χειμώνα, με συνωστισμό, με χειρότερα στελέχη του ιού, με μέσο τα εμβόλια και τα μέτρα προστασίας».

Νέες καταγγελίες για Λιγνάδη: Απολογείται την Πέμπτη, στο πειθαρχικό Κούγιας και Βλάχος για χειρισμούς στην υπόθεση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: