Στα άκρα η κόντρα για τα εμβόλια: Η AstraZeneca πάει και δεν πάει… στο ραντεβού με την Κομισιόν

File photo: Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωναϊού. EPA/DOMINIC LIPINSKI μέσω ΚΥΠΕ




Σε θρίλερ εξελίσσεται η διεξαγωγή ή μη της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εταιρείας AstraZeneca με μοναδικό αντικείμενο την καθυστέρηση παράδοσης εμβολίων κατά του κορωναϊού στην ΕΕ.

Μετά από δυο 24ωρα σκληρών δηλώσεων κι απ’ τις δυο πλευρές, καθορίστηκε χθες η σημερινή συνάντηση.

Ωστόσο, η AstraZeneca νωρίς το μεσημέρι σήμερα ακύρωσε τη συμμετοχή της στο ραντεβού, ενώ ελάχιστη ώρα αργότερα, εκπρόσωπός της τον οποίο επικαλείται το Reuters, πήρε πίσω την ακύρωση και διεμήνυσε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρίας θα προσέλθουν στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους αλλά λίγο αργότερα…

Θα πάμε, δεν θα πάμε…

Την πρόθεση της εταιρίας να μην προσέλθει στο καθορισμένο ραντεβού έκανε γνωστή αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνάντηση αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά προκειμένου να εξηγήσει η εταιρία τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΕ επιμένει στο να επιστρέψει η εταιρεία στις συνομιλίες έτσι ώστε να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί.

Στις 13:40 ώρα Ελλάδας, ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca δήλωσε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα εντός της ημέρας.

 Άδειασμα …. της ΕΕ

Πριν το θρίλερ της ακύρωσης [ή μη] της αποψινής συνάντησης ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca είχε περάσει στην αντεπίθεση αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η εταιρεία δεν τήρησε τα υπεσχημένα αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

O Πασκάλ Σοριό υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η Ένωση άργησε να υπογράψει το συμβόλαιο για το εμβόλιο.

Η AstraZeneca καρφώνει τις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη άργησε, υποσχεθήκαμε μόνο να κάνουμε ό,τι μπορούμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: