Η AstraZeneca καρφώνει τις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη άργησε, υποσχεθήκαμε μόνο να κάνουμε ό,τι μπορούμε

File Photo: Εμβολιαστικό κέντρο στην Γαλλία. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO




Oι καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η Ένωση άργησε να υπογράψει το συμβόλαιο για το εμβόλιο ,δηλώνει ο επικεφαλής της σουηδοβρετανικής εταιρίας   Pascal Soriot, (Πασκάλ Σοριό) σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η εταιρία του πουλάει τα εμβόλια εκτός ΕΕ για να βγάλει γρήγορο κέρδος λέγοντας ότι η τιμή του εμβολίου κυμαίνονται παντού από 3 έως 4 ευρώ ανάλογα με το τοπικό κόστος των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ο  Soriot λέει ότι η ΕΕ θα λάβει 3 εκατομμύρια δόσεις με το που θα εγκριθεί το εμβόλιο από τον ΕΜΑ και 17 εκατομμύρια μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Σοριό αποδίδει  τις άσχημες αντιδράσεις ηγετών της ΕΕ στην πίεση που υφίστανται και περνά στην αντεπίθεση λέγοντας ότι η Ευρώπη παίρνει το 17% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ έχει το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι απειλές για νομικές ενέργειες κατά της εταιρίας δεν φαίνεται να πτοούν τον Σοριό:

«Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο είναι πολύ ξεκάθαρο: Η δέσμευσή μας, σας το μεταφέρω επί λέξει είναι «να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» (‘our best effort”).

Και σχεδιάστηκε έτσι επειδή η AstraZeneca και ο συνεργάτης της, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την βρετανική κυβέρνηση για 100 εκατομμύρια δόσεις, ενώ η συμφωνία με την ΕΕ υπεγράφη τρεις μήνες αργότερα, με την Ένωση να θέλει η παράδοσή τους να γίνει ταυτόχρονα.

«Είπαμε , Οk, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε με συμβόλαιο γιατί είμαστε τρεις μήνες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε.

Και εξηγεί περαιτέρω: Το deal με τη Βρετανία, που διευκολύνθηκε από τις συνομιλίες πανεπιστημίου Οξφόρδης και βρετανικής κυβέρνησης που ξεκίνησαν πολύ νωρίς, επέτρεψαν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και οι εγκαταστάσεις της παραγωγής να καθοριστούν νωρίς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας εμπόδια μίας περίπλοκης διαδικασίας προτού το εμβόλιο εγκριθεί.

Η συμφωνία με την ΕΕ, που ακολούθησε σήμαινε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες πήγαν τρεις μήνες πίσω. Η εταιρία έπρεπε να εκπαιδεύσει συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη ως προς το πως να παρασκευάζουν το εμβόλιο «και κάποιοι είναι καινούριοι σε αυτή τη διαδικασία: δεν ξέρουν πως να φτιάχνουν το εμβόλιο, και δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο άλλοι».

Για αυτό το λόγο η πιο αποδοτική βρετανική εργοστασιακή δομή αποδίδει τρεις φορές περισσότερες δόσεις σε σχέση με άλλα λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια αλλού. Kαι τα εργοστάσια με τις μικρότερες αποδόσεις είναι αυτά που χορηγούν την ΕΕ.

«Δυστυχώς, είναι πραγματικά ΄κακή τύχη’. Δεν υπάρχει τίποτε μυστήριο σε αυτό».

Η συνέντευξη του κ. Pascal Soriot δόθηκε στην Repubblica. Εδώ αναδημοσιεύεται από το POLITICO 

Υπάρχει άραγε σωτηρία; Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, αναμονή για επιπτώσεις του συνωστισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: