Αδιόρθωτος ο Πενταρόφσκι, μιλά για «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα: Με τις Πρέσπες δεν τους εγκαταλείπουμε, λέει

File photo: Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι Photo via Twitter, @SPendarovski
Τουλάχιστον «περίεργες» αλλά γεμάτες από τον γνωστό αλυτρωτισμό μερίδας της γείτονος οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Klan TV», σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει ο ιστότοπος in.gr αλλά και μεθερμηνεύει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι «δυστυχώς τα νέα από τη Βουλγαρία μιλούν για μια σταθερή θέση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης έναντι της χώρας μας, έτσι που όποιος και να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή».

Ωστόσο, ελπίζει ότι «οι ευρωπαίοι φίλοι μας στις Βρυξέλλες θα βρουν μια διατύπωση που δεν θα αρνείται το θεμελιώδες δικαίωμά μας για το πώς αισθανόμαστε και αυτό-δηλωνόμαστε, και έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

«Δεν υπάρχει μερικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Εχουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να δηλώσω τον εαυτό μου όπως νιώθω. Εάν νιώθω σαν Μακεδόνας που μιλάει μακεδονικά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, έτσι θα μου απευθυνθείτε», σχολίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού ιστότοπου news.bg.

Ερωτηθείς για τη θέση της Σόφιας σχετικά με την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ο Πενταρόφσκι εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση.

«Η απαίτησή τους είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Η νούμερο ένα αρχή στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά μετά το 1945, είναι η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Επομένως, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην εσωτερική τάξη της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, εάν κάποιος απευθυνθεί μόνος του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από τα Σκόπια τον ενημέρωσε ή τον πλήρωσε» συνέχισε ο κ. Πενταρόσφκι.

«Μακεδόνες και στην Ελλάδα»
Και στο σημείο αυτό τόνισε ότι «έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε», σημείωσε ο Πενταρόφσκι.

Με πληροφορίες από in.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

“Πόλεμος” μεταξύ της Στέλλας και της AstraZeneca: Πρέπει να εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις σας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal