“Πόλεμος” μεταξύ της Στέλλας και της AstraZeneca: Πρέπει να εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις σας

Η Κύπρια Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου. EPA, OLIVIER HOSLET




H Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την AstraZeneca να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Ένωση για την παροχή εμβολίων κατά του Covid-19, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Ε.Ε., καθώς η οργή για τις καθυστερήσεις των εμβολίων αναδύονται στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (κείμενο των Francesco Guarascio, Ludwig Burger):

Η διάθεση των εμβολίων στην Ε.Ε. είναι αργή συγκριτικά με άλλες περιοχές, ειδικά το πρώην μέλος της, τη Βρετανία, που επιδεινώνεται από την AstraZeneca και τη Pfizer καθώς και οι δύο ανακοίνωσαν συγκράτηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κίνηση της Ε.Ε. έπεται μιας συνέντευξης σε εφημερίδες στην οποία ο CEO της AstraZeneca Pascal Soriot δήλωσε ότι το συμβόλαιο με την ΕΕ βασίστηκε σε μια ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας και δεν δέσμευε την εταιρία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις παραδόσεις.

Η AstraZeneca είχε προηγουμένως ανακοινώσει μια περικοπή των παροχών προς την Ε.Ε. για το πρώτο τρίμηνο, πράγμα που ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα στο Reuters ότι αντιστοιχούσε σε μείωση της τάξεως του 60% σε 31 εκατ. δόσεις που προκλήθηκαν λόγω θεμάτων στην παραγωγή σε εργοστάσιο στο Βέλγιο.

Σε μια ακόμα ένδειξη τεταμένων σχέσεων, ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι η εταιρία αποσύρθηκε από μια συνάντηση με την ΕΕ που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο αυστριακός Υπουργός Υγείας  Rudolf Anschober δήλωσε ότι η συνάντηση αναβλήθηκε για την Πέμπτη. Η AstraZeneca αρχικά αρνήθηκε να σχολιάσει – αλλά αργότερα δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το συμβόλαιο της Ε.Ε. με την AstraZeneca είναι μια συμφωνία εκ των προτέρων αγοράς για την διάθεση τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων με δεδομένο ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε την Τετάρτη ότι οι λεπτομέρειες που αποκάλυψε ο Soriot για τη δυνατότητα παραγωγής και τη ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας είναι εμπιστευτικές. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας είναι συνηθισμένη σε συμβόλαια με κατασκευαστές προϊόντων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξής τους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών».

«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

  • Το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών

Το Βερολίνο διέψευσε τις πληροφορίες δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Οι εφημερίδες “μπέρδεψαν” πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

“Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα άρθρα μπέρδεψαν δύο πράγματα”, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι εφημερίδες μπέρδεψαν το ποσοστό των ατόμων “μεταξύ 59 και 69 ετών” που συμμετείχαν στις έρευνες του εμβολίου, το οποίο ανερχόταν σε “8%”, με το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

“Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή”, ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, “τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης”.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Σε επικοινωνία που είχε το AFP με τον ΕΜΑ, ο οργανισμός επεσήμανε ότι ενδέχεται να λάβει τις επόμενες ημέρες απόφαση για την έγκριση του εμβολίου αυτού, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει “τη διαδικασία εκτίμησης που διεξάγεται”.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Germany

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca για τις παραδόσεις εμβολίων δηλώνει η Κυριακίδου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: