Και νέα μέτρα καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος έφτασε και στην Ελλάδα: Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς

File photo: Κόσμος κοιτάζει την βιτρίνα κλειστού εμπορικού καταστήματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 390 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημειώνουμε ότι τέσσερα κρουσματα θετικά στην covid-19 με το μεταλλαγμένο στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και φέρεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ταξιδιώτες από την Βρετανία και το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε σε 4 από 6 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών από την Μεγάλη Βρετανία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.099, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.463 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41.926 (29,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 421 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 282 (67,0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 79,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ (από την αρχή της πανδημίας) έχουν εξέλθει 897 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4.957 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2.938 (59,3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε τρεις φάσεις ο εμβολιασμός των υγειονομικών που ξεκινάει σήμερα

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ελευθερία», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, τονίζει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής έγιναν 572 νέοι εμβολιασμοί. Συνολικά από τις 27/12/2020 έχουν γίνει 3.779 εμβολιασμοί. Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε, ότι το διάστημα από 4/1/2021 έως 20/1/2021, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των διαμενόντων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ θα γίνει σε 3 φάσεις. Σήμερα, 4/1/2021, θα προστεθούν 42 νέα Νοσοκομεία στα 9 Νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς – δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά. Στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 Νοσοκομεία και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

Στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται σταδιακά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία – τη Δευτέρα 4/1/2021 προστίθενται και 5 Στρατιωτικά Νοσοκομεία – ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, αύριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20/1/2021.

Η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

«Η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών”.

“Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι “πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική», αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους.

  • Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για τους εμβολιασμούς στη Βρετανία

«Η παραλλαγή του κορονοϊού που εμφανίστηκε έχει αλλάξει τις ισορροπίες και μας δείχνει πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), σχετικά με τι γνωρίζουμε και τι όχι από τους έως τώρα εμβολιασμούς στη Βρετανία.

Όπως επισημαίνει, «στη Βρετανία βρισκόμαστε σε πραγματικό αγώνα δρόμου με τον κορονοϊό, μετά τη διαπίστωση του ρυθμού εξάπλωσης της νέας -ενδεχομένως πιο μεταδοτικής- παραλλαγής του κορονοϊού. Παρά τα αυστηρά μέτρα, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να πιέζονται και δεκάδες χιλιάδες νέες λοιμώξεις αναφέρονται καθημερινά. Τα σχολεία στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ταυτόχρονα, η επιτροπή εμβολιασμού αναπροσάρμοσε τις οδηγίες, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι».

Η Βρετανία έχει εγκρίνει δύο εμβόλια (των PfizerBioNTech και Οξφόρδης/AstraZeneca) και έχουν ήδη εμβολιαστεί περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, για να ολοκληρωθεί η δοσολογία για τον καθένα με το ίδιο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά. Αλλά, εάν δεν είναι διαθέσιμη μια δεύτερη δόση ενός εμβολίου, μπορεί να αντικατασταθεί με μία δόση εμβολίου άλλης εταιρείας.

Οι νέες αυτές οδηγίες έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες στις ΗΠΑ, όπου τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια Covid-19 «δεν είναι εναλλάξιμα» και ότι «η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ανάμειξης δεν έχουν αξιολογηθεί», καταλήγοντας πως καθένας πρέπει να λάβει δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Ο Μόσιαλος θέτει το ερώτημα κατά πόσο κάνουν λάθος οι Βρετανοί ειδικοί που συνιστούν τον μαζικό εμβολιασμό ακόμα και με συνδυασμό δόσεων. Όπως αναφέρει, και τα δυο αυτά εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ και τα δύο στοχεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, άρα είναι πιθανό η δεύτερη δόση, ακόμα και με διαφορετικό φορέα, να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση στην πρώτη δόση. Επίσης, από περιπτώσεις επαναλοίμωξης είναι γνωστό πως οι ασθενείς ανέπτυξαν μεγαλύτερα ποσοστά αντισωμάτων στη δεύτερη έκθεση στον ιό.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι διαχείριση του ρίσκου. Και για να υπολογίσουμε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους μιας τέτοιας προσέγγισης, χρειαζόμαστε απόλυτη διαφάνεια», τονίζει ο κ.Μόσιαλος.

Όπως ανακοινώθηκε στη Βρετανία, τα δύο εμβόλια θα χορηγούνται με μεσοδιάστημα τεσσάρων έως 12 εβδομάδων και η προτεραιότητα είναι να χορηγηθεί τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δεδομένων των περιορισμένων πόρων. Αυτό βασίζεται στο ότι η πρώτη δόση πιθανώς παρέχει σημαντικό βαθμό προστασίας, ενώ ειδικότερα για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι υψηλότερη, όταν το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων είναι μεγαλύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κλινική δοκιμή της Οξφόρδης/AstraZeneca είχε προγραμματιστεί με δοσολογία της μίας δόσης, αλλά προστέθηκε μια αναμνηστική δόση, όταν οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι αυτό πιθανότατα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα. Κάποιοι εθελοντές έλαβαν τη δεύτερη δόση μήνες μετά την έναρξη της δοκιμής και το μεσοδιάστημα ήταν διαφορετικό ανάλογα την ηλικιακή ομάδα, ενώ υπήρξε και το ζήτημα της διαφορετικής δοσολογίας.

Αναφέρθηκε αποτελεσματικότητα περίπου 60% για την ομάδα που έλαβε δύο τυπικές δόσεις και περίπου 90% για την ομάδα που έλαβε αρχικά τη μισή και στη συνέχεια την τυπική δόση του εμβολίου. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, είναι αν αυτές οι διαφορές οφείλονται στη χαμηλότερη πρώτη δόση, στους νεότερους συμμετέχοντες ή στα μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δόσεων.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μεταξύ των ηλικιών 18-55 ετών ήταν 59% για το σχήμα με τις δύο τυπικές δόσεις, έναντι 90% για όσους έλαβαν μισή και μετά τυπική δόση. Όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, κατά πόσο αυτό οφείλεται στη δοσολογία ή στη χρονική διαφορά μεταξύ των δυο δόσεων, δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

Δεν μπορούμε επίσης να αξιολογήσουμε την προσέγγιση που συνιστάται για τις ηλικίες άνω των 55 ετών, γιατί δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα δεδομένα ακόμα. Υπάρχουν, πάντως, αναφορές ότι τα μη δημοσιευμένα δεδομένα υποστηρίζουν τα μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα μεταξύ των δόσεων. Πιθανότατα, η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) έχει αξιολογήσει όλα αυτά τα στοιχεία πριν χορηγήσει έγκριση για το τρέχον πρωτόκολλο δοσολογίας.

«Τα επιχειρήματα για την προσέγγιση που ακολουθεί η (βρετανική) κυβέρνηση, είναι η δεδομένη επείγουσα ανάγκη. Θεωρώ όμως πως είναι σημαντικό τα μη δημοσιευμένα δεδομένα που υποστηρίζουν την απόφαση να ανακοινωθούν. Όχι μόνο για λόγους διαφάνειας αλλά και για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, που είναι το πιο βασικό σημείο στην προσπάθεια του εμβολιασμού», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Προσθέτει ότι «το θέμα που έχει προκύψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να ανακύψει και σε άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 2% των (Βρετανών) πολιτών, με προτεραιότητα στους ευπαθείς. Επί του παρόντος, έχουμε συγκεκριμένη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και αυτό μπορεί ίσως να ενισχυθεί. Αλλά, δεν μπορούμε να προβλέπουμε τις αλλαγές στον ιό και το εάν θα προκαλέσουν αλλαγές στη μετάδοσή του στην κοινότητα».

Η γεωγραφική κατανομή των 390 κρουσμάτων

Η κατανομή των 390 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

19 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

23 κρούσματα στην ΠΕ ΒόρειουΤομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

7 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

37 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

78 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

5 κρούσματα στην Π.Ε.Δράμας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

9 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

10 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τους εμβολιασμούς υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τους εμβολιασμούς υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας. Η μεταφορά γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σε όλη την Ελλάδα. Ηδη, τα πρώτα εμβόλια έχουν φτάσει και σε Ηράκλειο, Χανιά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Χανιά

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα οι πρώτες παρτίδες εμβολίων για τον Covid -19. H μεταφορά έγινε με ειδικό όχημα του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης, υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο Νοσοκομείο Χανίων θα αρχίσουν το πρωί της Δευτέρας με γιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την κλινική Covid.

Κατά την παράδοση των πρώτων εμβολίων ο γενικός διευθυντής του ΣΥΦΑΚ Δημήτρης Αλιμπέρτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, υποστράτηγο Αντώνη Ρουτζάκη, για την συνεισφορά της ΕΛΑΣ στην ασφαλή μεταφορά των εμβολίων, την διοίκηση και τους φαρμακοποιούς του νοσοκομείου για την συνεργασία και βοήθεια τους, τονίζοντας ότι η διαδικασία της φύλαξης και μεταφοράς των εμβολίων εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.

Ηράκλειο

Μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τα εμβόλια που αποτελούν την πρώτη παρτίδα που, από αύριο το πρωί, θα γίνονται σε εργαζόμενους του νοσοκομείου. Τα εμβόλια βρίσκονται ήδη στο ΠΑΓΝΗ, ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΥΦΑΚ, η μεταφορά τους από τον χώρο που φυλάσσονταν, έγινε με την άριστη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία της Αστυνομίας. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει, όπως προβλέπεται, αύριο Δευτέρα στις οκτώ το πρωί.

Τρίκαλα

Μία διαφορετική ημέρα η σημερινή για το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, καθώς παραδόθηκαν οι πρώτες δόσεις εμβολίων για τον COVID-19. Ειδικότερα, οι δόσεις παραδόθηκαν το πρωί, παρουσία του Υποδιοικητή της 5ης Υ.Πε Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Ηλία Τσιαούση, του Διοικητή του Γ.Ν. Τρικάλων κ. Κωνσταντίνου Γρηγορίου και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Στέφανου Τσουρβάκα.

Ο εμβολιασμός στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 για το υγειονομικό προσωπικό του νοσηλευτικού Ιδρύματος, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του νοσοκομείου. “Το εμβόλιο είναι ένας τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας την ζωής μας”, τονίζεται παράλληλα σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Καρδίτσα

Έφτασαν σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας οι πρώτες δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 με συνοδεία περιπολικού. Παραδόθηκαν το πρωί, παρουσία του υποδιοικητή της 5ης Υ.Πε Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Σταύρου Παπαγεωργίου και του διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας Δημήτρη Κεχαγιά. Αύριο το πρωί στις 8.30 ξεκινούν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Με τη συνοδεία δυνάμεων της Αστυνομίας, έφτασαν σήμερα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από 200 εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Τα εμβόλια παρέλαβαν οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ στην Κοζάνη, κατά την παράδοση, ήταν παρών και ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Ανάπτυξης και Μέριμνας Ηλίας Τοπαλίδης.

Αύριο, Δευτέρα, το πρωί θα ξεκινήσουν στα δύο νοσοκομεία οι εμβολιασμοί γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζόμενων, καθώς και του προσωπικού των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ.

Στο πλαίσιο της «Ελευθερίας», οι τρεις φάσεις του εμβολιασμού των υγειονομικών που ξεκινούν την Δευτέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: