Ιστορική στιγμή: Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής. Αθήνα 25/10/2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Εκτενής ανταπόκριση από την Αθήνα της Anthee Carassava στη Voice of America, αναρτήθηκεστην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμου Voice of America σχετικά με την υποβολή στο Κοινοβούλιο νομοσχεδίου που αφορά την επέκταση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης προς τα δυτικά στα 12 ναυτικά μίλια, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων που έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αλβανία.

Πρόκειται για μία κίνηση διπλασιασμού της υφιστάμενης αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας, η οποία εκτείνεται επί του παρόντος στα 6 ναυτικά μίλια, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα τυχόν υπάρχοντα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Η επιθυμία της Ελλάδας να προβεί σε παρόμοια επέκταση των χωρικών υδάτων της προς τα ανατολικά βρίσκει αντίθετη τη γειτονική Τουρκία, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει casus beli.

Παρά την ένταση που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων, αναμένεται η εκ νέου έναρξη των διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Καθώς υπέβαλλε το νομοσχέδιο προς επικύρωση στη Βουλή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή για τη χώρα και μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να κατοχυρωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Το νομοσχέδιο προέκυψε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αλβανία. Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα επανακαθόρισε τα θαλάσσια σύνορά της με την Ιταλία, καθώς και την αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), προκειμένου να ελέγχει την ναυσιπλοΐα και την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο πέλαγος μέχρι και 19 χιλιόμετρα από τις δυτικές ακτές της Ελλάδας.

Παρόμοια συμφωνία έχει συναφθεί με την Αλβανία, η οποία είχε πρόσφατα συναινέσει στην ανάθεση του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα σε καθεστώς διαιτησίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κάτι αντίστοιχο επιθυμεί να επιτύχει η Ελλάδα και με την Τουρκία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα ανεξερεύνητα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται στο Αιγαίο Πέλαγος, στα ανατολικά της χώρας.

Στη συνέχεια, αναλύονται οι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και επισημαίνονται οι πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Αραβικά κράτη υπό το φως των απειλούμενων κυρώσεων από την ΕΕ για παραβάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: Anthee Carassava, Voice of America – Greece Seeks to Extend Western Frontiers to Secure Economic Exploitation

Το Déjà vu των RAFALE: Tο Γαλλικό μαχητικό φτάνει στην Ελλάδα λίγο πριν την πλήρη ένταξή του στην Πολεμική Αεροπορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: