Μια κρίσιμη απόφαση των ΗΠΑ για το Δίκαιο της Θάλασσας: Δημοσίευσε συντεταγμένες που καθορίζουν τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή

Secretary Antony J. Blinken delivers remarks at the Toys for Tots ceremonial presentation at the Department of State in Washington, D.C., December 11, 2023. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών (State Department), με μια πολύ σημαντική κίνηση δημοσίευσε τις γεωγραφικές συντεταγμένες που καθορίζουν τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) σε περιοχές πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή, γνωστές ως εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα (ECS).

Η περιοχή της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ είναι περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κατανεμημένα σε επτά περιοχές. Αυτή η θαλάσσια ζώνη διαθέτει πολλούς πόρους (π.χ. κοράλλια, καβούρια και πολυμεταλλικούς κονδύλους ) έναν σημαντικά πλούτο των ωκεανών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθορίσει τα όριά της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και στις επιστημονικές και τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τα όρια της υφαλοκρηπίδας.

  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ:

Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα είναι η υποθαλάσσια επέκταση της χερσαίας επικράτειας μιας χώρας. Όπως και άλλες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα (rights) βάσει του Διεθνούς Δικαίου να διαφυλάσσουν και να διαχειρίζονται τους πόρους και τα ζωτικά οικοσυστήματα εντός και υπό την εκτεταμένη ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα τους.

Η γεωγραφική έκταση της ECS των ΗΠΑ είναι περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατανεμημένη σε επτά περιοχές. Αυτή η θαλάσσια ζώνη διαθέτει πολλούς πόρους (π.χ. κοράλλια, καβούρια) και ζωτικά οικοσυστήματα για τη θαλάσσια ζωή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ηγήθηκε της προσπάθειας της ECS μέσω της Ειδικής Ομάδας ECS των ΗΠΑ, ενός διυπηρεσιακού (interagency) φορέα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτελούμενου από 14 υπηρεσίες.

Ο προσδιορισμός των εξωτερικών ορίων της ECS απαιτεί δεδομένα για το βάθος, το σχήμα και τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του βυθού και του υπεδάφους. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (U.S. Geological Survey, USGS) ήταν υπεύθυνοι για τη συλλογή και την ανάλυση των απαραίτητων δεδομένων. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε το 2003 και αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια υπεράκτιας χαρτογράφησης η οποία πραγματοποιήθηκε ποτέ από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν καθορίσει τα όρια της δικής τους ECS, σύμφωνα με το Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και τις Επιστημονικές και Τεχνικές Κατευθυντήριες Γραμμές της Επιτροπής για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας.

Είναι δυνατόν να έχουν δεχθεί οι Αμερικανοί τον εκβιασμό των Τούρκων για τα F-16; “Χρυσώνουν” το χάπι στην Ελλάδα με τα F-35… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: