Ετοιμο το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά το «κουδούνι» κρίνεται από τους αριθμούς

File Photo: Υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων ξεφορτώνουν δοχεία με καθαριστικά και απολυμαντικά στο 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Στη σημερινή σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας θα αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων που μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» για τις 11 Ιανουαρίου.

Ηδη, η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό πως θα γίνονται στοχευμένα τεστ για κορονοϊό σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ στο τραπέζι είναι το σενάριο για κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μικρότερων μαθητών με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού, κυρίως μεταξύ των γονέων που παραλαμνβάνουν τα παιδιά από τα σοχλικά συγκροτήματα.

Πιο αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

· Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

· Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.

· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.

· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων εάν εμφανίζονται κρούσματα.

Από το παζλ λείπουν πάντως τα πανεπιστήμια που παραμένουν ουσιαστικά κλειστά για δια ζώσης εκπαίδευση από τις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Παίζουμε άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται, για την αντιμετώπιση του ιού, καθώς η βελτίωση έρχεται δύσκολα και αργά», ανέφερε χθες ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν με ασφάλεια στα σχολεία: «Στόχος είναι να φτάσουμε με ασφάλεια στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του σχεδίου, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας το χαρακτήρισε «πολύ καλό» προσθέτοντας πάντως πως αν «έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», συμπλήρωσε.

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Με φόντο τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων»,
δήλωσε σχετικά, ενώ απέδωσε την αναβολή των όποιων αποφάσεων για την εκπαίδευση μέχρι σήμερα στην ανάγκη να υπάρξουν επικαιροποιημένα δεδομένα, καθώς «το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», ξεκαθάρισε.

Ωστόσο, στις ευρύτερες τάξεις των επιστημόνων εκφράζεται προβληματισμός κατα πόσον η κυβέρνηση μπορεί από σήμερα να ορίσει την 11η Ιανουαρίου ως ημερομηνία ανοίγματος προτού δει τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών όσο πλησιάζουμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ενδεικτική ειναι η τοποθέτηση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE:

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Η απόφαση για τα σχολεία υπάρχει ως δεδομένη, φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα». Προφανώς η εκτίμηση ότι το άνοιγμα των σχολείων ειναι δεδομένο βασίζεται στην εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα»,

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η βούληση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, Σκάι, Εθνος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Και νέα μέτρα καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος έφτασε και στην Ελλάδα: Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: