349.920 θάνατοι στις ΗΠΑ, 20,38 εκατομμύρια μολύνσεις: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε μια ημέρα

“Νεκρή πόλη” η Νέα Υόρκη λόγω της πανδημίας. Το στιγμιότυπο είναι από την Τάιμς Σκουέαρ, στο Μανχάταν. EPA, JASON SZENES




Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν χθες ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων της Covid-19, με 277.346 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η χώρα, η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία σε απόλυτα μεγέθη, καταγράφει συνολικά 20,38 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 και 349.920 θανάτους. Χθες Σάββατο, 2.378 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού στις 14 Δεκεμβρίου. Πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν ήδη εμβολιαστεί, πολύ λιγότεροι από τα 20 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020, καθώς έχουν παρουσιαστεί σημαντικές καθυστερήσεις στη διανομή του εμβολίου.

– Κρυφή καταστροφή στην Καλιφόρνια

Στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει από covid-19 περισσότεροι από 347.500 άνθρωποι μέχρι στιγμής, κάτι που σημαίνει ένας στους 950 Αμερικανούς. Η χώρα βρίσκεται στην 16η θέση παγκοσμίως στον αριθμό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Στο μεταξύ χθες ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 125.000, ένα ακόμη ρεκόρ.

Η Καλιφόρνια, η πιο πολυπληθής πολιτεία με 40 εκατομμύρια κατοίκους, είναι το πιο πρόσφατο επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει από τα πλέον περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο μεγάλος αριθμός ασθενών με covid-19 έχει φέρει τα νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Λος Άντζελες στα όριά τους, με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα ασθενοφόρα και τα νεκροτομεία να μην μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και να παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη η Κάθι Τσάιντεστερ, διευθύντρια της υπηρεσίας διαχείρισης επειγόντων περιστατικών της κομητείας του Λος Άντζελες, χαρακτήρισε την κατάσταση “κρυφή καταστροφή”, που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.

Στην κομητεία του Λος Άντζελες η κρίση του υγειονομικού συστήματος είναι ιδιαίτερα οξεία, με έναν ασθενή να πεθαίνει κάθε 10 λεπτά από την covid-19, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Η αυξημένη ζήτηση έχει προκαλέσει ελλείψεις σε οξυγόνο σε πολλά νοσοκομεία της περιοχής, επεσήμανε η Τσάιντεστερ. Η ίδια εξήγησε ότι τα ασθενοφόρα συχνά χρειάζεται να περιμένουν ώρες μέχρι να παραδώσουν τους ασθενείς που μεταφέρουν σε ένα νοσοκομείο, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις.

Προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των ασθενών στα τμήματα των επειγόντων η κομητεία αρνείται να μεταφέρει σε νοσοκομείο ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται σε κλινικές ή ιδρύματα και έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να τους γίνει ανάνηψη, σύμφωνα με τον Άνταμ Μπλακστόουν εκπρόσωπο της ένωσης νοσοκομείων της νότιας Καλιφόρνιας.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Θα αρνηθεί να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: