Σε Έλληνα το βραβείο UNICEF για τη φωτογραφία της χρονιάς: Άγγελος Τζωρτζίνης με τις φλόγες της Μόριας

Η φωτογραφική σύνθεση στην ιστοσελίδα της UNICEF όπου αναγγέλλεται ο νικητής του βραβείου Αγγελος Τζωρτζίνης, δίπλα στις “φλόγες της δυστυχίας”. Photo via unicef.de
Μια φωτογραφία από τον φλεγόμενο καταυλισμό της Μόριας, με μικρά προσφυγόπουλα να προσπαθούν να διαφύγουν και με τον τίτλο “Οι φλόγες της δυστυχίας” έδωσαν στον Έλληνα φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη το φετινό βραβείο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ της UNICEF.

Kάθε χρόνο η UNICEF απονέμει το «Photo of the Year Award» στη φωτογραφία που κατά τη γνώμη της αποτύπωσε καλύτερα και με την πιο ιδιαίτερη ματιά την προσωπικότητα και τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για το 2020 το βραβείο απονεμήθηκε στον Έλληνα φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη, ο οποίος απαθανάτισε τη στιγμή που προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό της Μόριας τρέχουν να σωθούν από τη φωτιά που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταστρέφοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο κέντρο υποδοχής.

H φωτογραφία του Αγγελου Τζωρτζίνη που του έδωσε το βραβείο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 της UNICEF. photo via [email protected] Tzortzinis

Η ανακοίνωση της UNICEF για την βράβευση του Έλληνα φωτογράφου, αναφέρει:

Ήταν μια καταστροφή μέσα σε μια καταστροφή: Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, το στρατόπεδο προσφύγων Moria στο ελληνικό νησί της Λέσβου κάηκε, αφήνοντας 13.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 4.000 παιδιών, χωρίς στέγη, τα οποία έφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, τον φόβο στο Ιράκ και τα οποία ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, πολλά από αυτά για χρόνια. Το στρατόπεδο ήταν απελπιστικά συνωστισμένο, οι ασθένειες εξαπλώνονταν ανεξέλεγκτα, τα τρόφιμα και το καθαρό νερό είχαν συχνά έλλειψη. Και μετά ήρθαν οι φλόγες. Με τη φωτιά να εξαπλώνεται γρήγορα, η μόνη επιλογή που απομένει για τους πρόσφυγες ήταν να αρπάξουν ό, τι μπορούν και να τρέξουν. Μεταξύ των πολλών εικόνων αυτής της κόλασης, οι πιο εντυπωσιακές εικόνες της ταλαιπωρίας των παιδιών τραβήχτηκαν από τον Έλληνα φωτογράφο Άγγελο Τζωρτζίνη. Εικόνες παιδιών με αναπνευστικές μάσκες, περπατώντας χέρι-χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Εικόνες στιγμών σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και κλάματος. Και η φωτογραφία που δείχνει διαφυγή και γενναιότητα, δυσπιστία και την ετοιμότητα να βοηθήσουμε τους άλλους σε απόλυτη ανάγκη, όλα σε μία μόνο εικόνα. Η δύναμη ενός μικρού αγοριού που σώζει ένα ακόμη νεότερο. Τα μάτια του νεαρού σωτήρα γεμάτα ελπίδα ότι μπορεί να έρθει μια άλλη, καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, υπάρχουν σήμερα περίπου 79,5 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 32 εκατομμυρίων παιδιών και νέων.

Ο Έλληνας φωτογράφος με ανάρτησή του στα social media δηλώνει ότι νιώθει «ιδιαίτερη τιμή» για το βραβείο αυτό, καθώς όπως αναφέρει «τα παιδιά είναι το μέλλον και εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι αυτά».

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες του Αγγελου Τζωρτζίνη στην σελίδα της UNICEF όπου αναγγέλλεται και η βράβευσή του:

Ποιος είναι ο Αγγελος Τζωρτζίνης

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Άγγελος Τζορτζίνης σπούδασε στην Leica Academy of Creative Photography και έκτοτε εργάστηκε κυρίως ως ανεξάρτητος φωτογράφος.

Φωτογράφισε στη Γεωργία, στην Αϊτή το 2010, την «Αραβική Άνοιξη» στο Κάιρο και τον πόλεμο στη Λιβύη. Η μεγαλύτερη ανησυχία του, ωστόσο, είναι η κατάσταση των προσφύγων στη χώρα καταγωγής του.

Έργα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στους «New York Times», «Herald Tribune», «Time» και «Newsweek» και έχει λάβει βραβεία στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες. Ωστόσο, λέει ότι δεν του αρέσει να δίνει συνεντεύξεις. Πιστεύει ότι η προσωπικότητα ενός φωτογράφου εκφράζεται καλύτερα μέσω των εικόνων του.

Με πληροφορίες από UNICEF.de

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Και τρίτος νεκρός δημοσιογράφος από πυρά ενόπλων στο Αφγανιστάν, το τελευταίο δίμηνο


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: