Και τρίτος νεκρός δημοσιογράφος από πυρά ενόπλων στο Αφγανιστάν, το τελευταίο δίμηνο

Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν. photo via ΚΥΠΕ (CNA Cyprus)




`Ένοπλοι δολοφόνησαν σήμερα έναν Αφγανό δημοσιογράφο στην πόλη Γκάζνι, στα ανατολικά της χώρας, τον τρίτο μέσα σε δύο μήνες και σε μια περίοδο που τα βίαια επεισόδια αυξάνονται.

Ο Ραχματουλάχ Νεκζάντ σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του, ενώ κατευθυνόταν σε ένα τέμενος. Οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα πιστόλι με σιγαστήρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Αχμαντ Χαν.

Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο του Νεκζάντ και οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση αυτήν.

Ο Νεκζάντ ήταν περίπου 50 ετών και εργαζόταν από το 2007 για το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. Είχε επίσης συνεργαστεί με το κανάλι Al Jazeera, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Ασφάλεια των Αφγανών Δημοσιογράφων (AJSC). Ήταν νυμφευμένος και πατέρας έξι παιδιών.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν κσραφ Γάνι έκανε λόγο για “τρομοκρατική επίθεση” στην ανακοίνωσή του. “Οι επιθέσεις εναντίον πολιτών, δημοσίων υπηρεσιών και δημοσιογράφων είναι επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, πρόσθεσε.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, στην Τζαλαλαμπάντ δολοφονήθηκε η παρουσιάστρια και ακτιβίστρια Μαλαλάι Μαϊούαντ, μαζί με τον οδηγό της ενώ τον περασμένο μήνα σκοτώθηκε, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ο δημοσιογράφος του Radio Liberty Αλιγιάς Νταγί.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ – ΑΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: