Σε αδιέξοδο Ερντογάν και η Ε.Ε.: Η αληθινή καταιγίδα για την Τουρκία ήρθε από την άλλη όχθη του Ατλαντικού

ΦΙΛΗ αίθουσα όπου συνεδριάζουν υπό κανονικές συνθήκες οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Copyright: European Union




«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν αψήφησε την Ευρωπαϊκή Ένωση – και κέρδισε», έγραψε ο βετεράνος σχολιαστής Cengiz Candar, την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα Al-Monitor. Ο Candar, ο οποίος για δεκαετίες έγραφε για σημαντικές τουρκικές εφημερίδες της αντιπολίτευσης, όπως η Cumhuriyet και η Hurriyet, δεν είναι οπαδός του Erdogan.

Τα παραπάνω γράφει στην ιστοσελίδα HAARETZ ο Ισραηλινός αρθρογράφος ZVI BAR’EL, ο οποίος αναφέρει ότι η εξέταση επιβολής σκληρότερων κυρώσεων μετατέθηκε για τον Μάρτιο, ίσως για να προσδιοριστεί μέχρι τότε ποια θα είναι η πολιτική του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Τίτλος του κειμένου: «Στο αδιέξοδο Erdogan- ΕΕ, η Ευρώπη τρεμοπαίζει»
Υπότιτλος: «Όμως η αληθινή καταιγίδα για την Τουρκία πλησιάζει από την άλλη όχθη».

Προσθέτει, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:

Το 2010, δικάστηκε με την κατηγορία προσβολής δημοσίου υπαλλήλου, μετά τη δημοσίευση της κριτικής του για το πώς η αστυνομία χειρίστηκε τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Hrant Dink.

Το 2016, κατηγορήθηκε ξανά, για προσβολή του Τούρκου προέδρου, λόγω ενός άρθρου στο οποίο έγραψε ότι η επίθεση εναντίον των Κούρδων στην Τουρκία αποτελούσε αντίποινα για το γεγονός ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Erdogan δεν σημείωσε μεγάλη νίκη στις εκλογές το προηγούμενο έτος.

  • Όταν ο Candar γράφει στο Al-Monitor ότι ο Erdogan νίκησε, δεν τον επαινεί, αλλά ασκεί έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία την περασμένη Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απέτυχε να εξασφαλίσει τη συμφωνία των ηγετών για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η συζήτηση προσέλκυσε την προσοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Κύπρου, οι οποίες προσπάθησαν να θέσουν τέλος σε αυτό που ονομάζουν προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνες φυσικού αερίου σε περιοχές που η Ελλάδα και η Τουρκία ισχυρίζονται ότι αποτελούν μέρος των δικών τους θαλάσσιων οικονομικών ζωνών.

Μετά από διήμερες διαβουλεύσεις τα κράτη – μέλη της ΕΕ αποφάσισαν επιφυλακτικές και μικρές κυρώσεις εναντίον στελεχών αρκετών τουρκικών εταιρειών που ασχολούνται με την έρευνα φυσικού αερίου.

Η εξέταση επιβολής σκληρότερων κυρώσεων μετατέθηκε για τον Μάρτιο, ίσως για να προσδιοριστεί μέχρι τότε ποια θα είναι η πολιτική του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι στιγμής, ο Erdogan έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, έχοντας στη διάθεσή του δύο ισχυρά χαρτιά διαπραγμάτευσης: το ένα είναι η συμφωνία του 2016 με την ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση των προσφύγων και αποτελεί τη δαμόκλειο σπάθη για τους ηγέτες της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι το τεράστιο τουρκικό χρέος προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ένας λόγος για τον ευρωπαϊκό διχασμό γύρω από την Τουρκία, είναι η συμμαχία της Ιταλίας με την Άγκυρα στο ζήτημα της Λιβύης, που υποστηρίζουν τον Sarraj. Ωστόσο, η Γαλλία, μαζί με τα ΗΑΕ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, είναι υποστηρικτές του Haftar.

  • Η Γερμανία έχει τους δικούς της λόγους να αποφεύγει τις τουρκικές κυρώσεις. Έχει τεράστιες συμβάσεις πώλησης όπλων με την Τουρκία και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να της κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, ο Erdogan μπορεί να συνεχίσει να πιστεύει ότι όποιες κυρώσεις από την ΕΕ δεν θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Τουρκία απειλείται πραγματικά από τις ΗΠΑ και όχι από την ΕΕ. Αναφέρεται στις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις και στις σοβαρές συνέπειές τους στην τουρκική στρατιωτική βιομηχανία και στον κίνδυνο που ενδέχεται να αποτελέσει η Διοίκηση Biden για τα τουρκικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα HAARETZ ο Ισραηλινός αρθρογράφος ZVI BAR’EL

Φρικτά τουρκικά μηνύματα εναντίον του Ισραήλ: Σε 48 ώρες θα μπούμε στο Τελ Αβίβ, κραυγάζουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: