Φρικτά τουρκικά μηνύματα εναντίον του Ισραήλ: Σε 48 ώρες θα μπούμε στο Τελ Αβίβ, κραυγάζουν…

Ισραηλινοί άνδρες προσεύχονται σε εβραικό νεκροταφείο και στο βάθος διακρίνονται τα Ιεροσόλυμα, μαζί με το τζαμί του Al-Aqsa στην ανατολική Ιερουσαλήμ. 29 Ιανουαρίου 2020. EPA, ATEF SAFADI




Η Τουρκία, τις τελευταίες εβδομάδες, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να προωθήσει αφηγήματα, όπως αυτό της επιθυμίας συμφιλίωσης με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που τα τουρκικά ΜΜΕ διαδίδουν εξτρεμιστικά αντι-ισραηλινά σχόλια.

Ένας σχολιαστής, σύμφωνα με το τουρκικό T24, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να «μπει στο Τελ Αβίβ σε 48 ώρες. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι Τούρκοι δεν είναι σαν τους Άραβες», προφανώς αναφερόμενος αδυναμία των αραβικών στρατευμάτων να νικήσουν το Ισραήλ το 1948 και το 1967.

Τα παραπάνω γράφει στην έγκυρη ισραηλινή ιστοσελίδα THE JERUSALEM POST, ο γνωστός αρθρογράφος: SETH J. FRANTZMAN, ο οποίος είναι καταπέλτης εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας.

  • Τίτλος του κειμένου: «Τα τουρκικά ΜΜΕ υπόσχονται να καταλάβουν το Τελ Αβίβ και αποκαλούν την αντιπολίτευση «τρομοκράτες»
  • Υπότιτλος: «Οι υποσχέσεις να καταστραφεί το Ισραήλ, να απελευθερωθεί το Αλ Άκτσα και η διάδοση αντι-σιωνιστικών και αντισημιτικών σχολίων είναι φυσιολογικά πλέον στην Τουρκία».

Ο αρθρογράφος σημειώνει μεταξύ των άλλων:

Τέτοιου είδους σχόλια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην τουρκική τηλεόραση. Το μίσος προς το Ισραήλ, οι υποσχέσεις καταστροφής του, εισβολής στην Ιερουσαλήμ για την απελευθέρωση του Αλ-Άκτσα», η διάδοση ακραίων εθνικιστικών, αντι-σιωνιστικών ή αντισημιτικών σχολίων γίνονται όλο και πιο φυσιολογικά στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι αντιφρονούντες δημοσιογράφοι φιμώθηκαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή φυλακίστηκαν. Η Τουρκία θεωρείται η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2018, μια τουρκική εφημερίδα πρότεινε να σχηματίσει η Τουρκία έναν ισλαμικό στρατό για να καταστρέψει το Ισραήλ. Το 2019, σύμφωνα με το MEMRI, ένας απόστρατος Τούρκος στρατηγός, ο Adnan Tanriverdi, ο οποίος ηγείται της συμβουλευτικής εταιρείας SADAT, μίλησε επίσης για την ανάγκη απελευθέρωσης της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

«Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να προετοιμάσει έναν στρατό για την Παλαιστίνη έξω από την Παλαιστίνη. Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι εάν βομβαρδίσει [την Παλαιστίνη] θα βομβαρδιστεί και το Τελ Αβίβ.

  • Φαίνεται ότι αυτές οι απόψεις έχουν γίνει mainstream στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας. Το Ισραήλ θεωρείται ως ο κύριος εχθρός της Τουρκίας.
  • Στο εξωτερικό, η Τουρκία συνεργάζεται με εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων στην Ουάσινγκτον προκειμένου να παρουσιάσει μια ευνοϊκή εικόνα της και συγχρόνως, προσπαθεί να επηρεάσει ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ με ψευδείς ιστορίες «συμφιλίωσης».

Ωστόσο, ο νέος απεσταλμένος της Τουρκίας στο Ισραήλ έχει δηλώσει ότι ο σιωνισμός είναι ρατσισμός και έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι εκτοπίζει εκατομμύρια και διαπράττει «πολλές σφαγές». Το γραφείο του προέδρου της Τουρκίας Erdogan έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει το Αλ-Άκτσα» και δηλώνει ότι «η Ιερουσαλήμ είναι δική μας».

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ρητορική μίσους εναντίον μειονοτήτων, των μη μουσουλμάνων, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και άλλων στην περιοχή, στοχεύει επίσης και όλες τις ομάδες αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Η τουρκική τηλεόραση έδειξε το λογότυπο αντιπολιτευόμενου κόμματος να έχει χειροβομβίδες και σφαίρες αντί για τα συνηθισμένα χρώματά του, σε μια προσπάθεια υποκίνησης εναντίον της αντιπολίτευσης, αποκαλώντας την τρομοκράτη.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας φυλακίζει όλους τους επικριτές του ως τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για την ειρήνη, το περιβάλλον και δημοσιογράφους. Η «τρομοκρατία» χρησιμοποιείται ως κατηγορία για όποιον διαφωνεί με το αυταρχικό καθεστώς. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας χώρος για κριτική στην Τουρκία, μια χώρα που κάποτε ήταν δημοκρατική και εξακολουθεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παρά την απομάκρυνση της Άγκυρας από τις δημοκρατικές αξίες του και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ολοένα και πιο εξτρεμιστικά σχόλια στα τουρκικά ΜΜΕ και ο στρατός που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να διαγράφει κάθε ενοχλητικό σχόλιο από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αποδεικνύουν ότι το αφήγημα της τουρκικής «συμφιλίωσης» με το Ισραήλ είναι σε μεγάλο βαθμό κενό περιεχομένου.

  • Η υποστήριξη ενός «ισλαμικού» στρατού για την κατάληψη του Ισραήλ από πολλούς σχολιαστές στην Τουρκία και η συχνή φιλοξενία της Χαμάς από την Άγκυρα, δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα της έχει ασπαστεί μια κοσμοθεωρία παρόμοια με αυτή του Ιράν, θεωρώντας το Ισραήλ ως τον κύριο εχθρό και θέλει να «απελευθερώσει» «Ιερουσαλήμ.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με χώρες της περιοχής που υιοθετούν νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και οι οποίες έχουν μειώσει την εξτρεμιστική ρητορική τους.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα THE JERUSALEM POST, αρθρογράφος: SETH J. FRANTZMAN

Μήνυμα στον Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: