Σκηνικό αδιεξόδου στις εξελίξεις για το Κυπριακό: Η αδιαλλαξία Τατάρ δυναμιτίζει την προσέγγιση, κρίσιμη η 13η Μαΐου, ημέρα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουέγιαρ. Photo via PIO, Andreas Loucaides




Η 13 Μαΐου θα είναι μια ημέρα με αρκετή κινητικότητα στη Λευκωσία και στην Άγκυρα, όσον αφορά τον παράγοντα Κυπριακό, πλην όμως από τα έως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται μια θεαματική εξέλιξη.

Κι αυτό γιατί τα τρία εμπλεκόμενα μέρη επενδύουν σε διαφορετικούς άξονες για το πως θα κινηθεί η διαδικασία προς τα εμπρός σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο».

Η απόρριψη της πρότασης που μετέφερε η Ολγκίν για μια τριμερή συνάντηση της με τους δύο ηγέτες δεν προκαλεί κάποια έκπληξη και ήταν μια «φυσιολογική αντίδραση» από πλευράς Τατάρ ο οποίος εργάζεται για το στόχο του ναυαγίου της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να επενδύει στον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα περισσότερο, μετά και τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για τον Νίκο Χριστοδουλίδη η 13η Μαΐου, πέραν από τις νέες συναντήσεις του ιδίου και του Τατάρ με την Ολγκίν, θεωρείται καθοριστική λόγω και της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα.

Στο μέσο αυτό των διαφορετικών προσεγγίσεων βρίσκεται η Ολγκίν η οποία ναι μεν μίλησε με Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, αλλά επιλέγει να βάλει πίεση και προς τους δύο ηγέτες μέσω της κοινωνίας των πολιτών.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ θέλησε, σ’ αυτή την τρίτη της επίσκεψη στο νησί, να αλλάξει το φόρματ των συναντήσεων και να πάει σε τετ-α-τετ με τους δύο ηγέτες, χωρίς την παρουσία συνεργατών.

Ένα φόρματ που δείχνει να βολεύει όλες τις πλευρές καθώς θα ελέγχουν τις όποιες πληροφορίες θα βγαίνουν προς τα έξω, προκειμένου να εξυπηρετούν ενός εκάστου τις προθέσεις του.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ εξερχόμενη του Προεδρικού, αλλά μετά και τη συνάντηση στα κατεχόμενα, εξέφρασε την ελπίδα οι ηγέτες «να ακούνε τον κόσμο, την κοινωνία των πολιτών», σημειώνοντας ότι είναι και ευθύνη των ηγετών να ακούσουν τους πολίτες.

Υπέδειξε ότι ο κόσμος θέλει να προχωρήσει προς τα εμπρός η διαδικασία «και να συμβεί κάτι στο νησί».

Ενώ κάλεσε Χριστοδουλίδη και Τατάρ να δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Δηλώσεις από ελληνοκυπριακής πλευράς (μέχρι και νωρίς το βράδυ) έγιναν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδειξε προς τα που στρέφει την προσοχή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μετά τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το θετικό μήνυμα (σύμφωνα με τη Λευκωσία) που στάλθηκε προς την Τουρκία για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με ην πρόοδο στο Κυπριακό».

Στον Λόφο εκτιμούν ότι θα πρέπει να αφεθεί «η διπλωματία να λειτουργήσει» με τον Κ. Λετυμπιώτη να εκφράζει την ελπίδα όπως πριν συμπληρωθεί το εξάμηνο της αποστολής Ολγκίν να γίνει εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο Ερσίν Ταταρ κατέδειξε, μέσα από τις δικές του δηλώσεις, το πόσο δύσκολο είναι να καταστεί εφικτή η επανέναρξη διαπραγματεύσεων εντός του εξαμήνου.

Πέραν της απόρριψης μιας κοινής τριμερούς συνάντησης ηγετών και ΟΗΕ τόνισε πως χωρίς κοινό έδαφος δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούν και να ξεκινήσουν μια διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του για την επίλυση του Κυπριακού και στους όρους του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, υπενθύμισε στην κ. Ολγκίν «τις αρμοδιότητές της και την ουσία της έγκρισης που δώσαμε», στην εντολή της.

«Δήλωσα ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψω πιέσεις για να μετατοπίσουμε το θέμα ή να φέρουμε τους ηγέτες στον διάλογο», πρόσθεσε ο Τατάρ.

Συνεχίζοντας ο κ. Τατάρ είπε ότι επανέλαβε στην κ. Ολγκίν «ότι είμαστε αμετακίνητοι σε αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω.

Στις 5 Ιουλίου 2024, θα έχουν περάσει έξι μήνες. Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Τι είπαμε εμείς; Ζητήσαμε κυρίαρχη ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς.

Για να ικανοποιηθούν αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα. Η κυριαρχία μας πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια».

Τέλος ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στην έκθεση που θα ετοιμάσει η Ολγκίν με το πέρας των επαφών της στο νησί, εξέφρασε την ελπίδα οι αναφορές να μην περιοριστούν στην παρούσα φάση αλλά να πάνε σε βάθος 50ετίας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Στείλαμε σαφές και θετικό μήνυμα στην Τουρκία, δηλώνει ο εκπρόσωπος μετά τη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: