Παγκόσμια ανησυχία για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca* «Δεν έχουμε αύξηση θανάτων», καθησυχάζει ο Μαγιορκίνης [video]

Iατρικό προσωπικό περπατά έξω από κέντρο εμβολιασμού με σκευάσματα της AstraZeneca, στον Παναμά. EPA, Bienvenido Velasco, μέσω ΚΥΠΕ




Προβληματισμό προκάλεσε η απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό με την αιτιολογία ότι πλέον δεν είναι επικαιροποιημένο για τις νέες μεταλλάξεις.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το εμβόλιο που σχεδίασε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παραχώρησε στην AstraZeneca για να κάνει τη διανομή. Η συμφωνία έλεγε ότι θα παραχωρηθεί για να δοθεί στο κόστος παραγωγής, δηλαδή ήταν το μοναδικό εμβόλιο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έφερε κάποιο κέρδος στην εταιρεία. Σκοπός του ήταν επειδή δεν έμπαινε σε κατάψυξη, έμπαινε σε ψυγείο, να φτάσει σε όλο τον κόσμο. Ο σχεδιασμός ήταν να αντιμετωπιστεί το πρώτο πανδημικό κύμα» είπε στον ΑΝΤ1 ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής υπήρξαν κάποια προβλήματα από τον εμβολιασμό, όπως θρομβώσεις, έρπητας ζωστήρας, πάρεση. «Το εμβόλιο της AstraZeneca αδειοδοθήτηκε για άνω των 18. Η πρώτη αναφορά για θρόμβωση είναι τον Απρίλιο του 2021, ήταν από πολύ νωρίς γνωστό. Ο ΕΜΑ έλεγε ότι το όφελος προς τον κίνδυνο παραμένει υψηλό» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.




Για την παρενέργεια της θρόμβωσης ο καθηγητής διευκρίνισε ότι «α) εμφανίζεται τις πρώτες 30 μέρες μετά την πρώτη δόση, δεν εμφανίζεται χρόνια μετά, β) δεν εμφανίζεται με ξαφνικό θάνατο, γ) δεν έχουμε αύξηση ξαφνικών θανάτων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».

«Χάρηκα με την είδηση»

Για την απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο της για τον κορονοϊό, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, ο οποίος υπέστη δύο θρομβώσεις 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό του. Μάλιστα έχει κινηθεί νομικά, τόσο κατά της εταιρείας, όσο και κατά του Δημοσίου.

«Χάρηκα με την είδηση της απόσυρσης, ήταν κάτι που το περίμενα. Ό,τι έπαθα προήλθε από το εμβόλιο, το απέδειξαν οι εξετάσεις και το παραδέχτηκαν όλοι οι γιατροί. Μου πήρε σχεδόν ένα χρόνο για να αποκατασταθεί η υγεία μου» είπε ο κ. Μεταξάκης.

«Επικοινώνησα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα, μου είπαν να κάνω και δεύτερη δόση. Μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια, κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου ούτε από την AstraZeneca, ούτε από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές», είπε ο κ. Μεταξάκης, ο οποίος αναμένει τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του.

Αιφνιδιαστική απόφαση

Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να συνηγορούσε πως περίπου τρία χρόνια μετά την άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., το εμβόλιο θα αποσύρονταν. Σε δήλωσή της, η AstraZeneca αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχουν πλέον αρκετά νεότερα εμβόλια, που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν στις παραλλαγές της Covid-19. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο της, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατ. ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης και πάνω από 3 δισ. δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως», τονίζει η εταιρεία και προσθέτει: «Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο συστατικό για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

Εχοντας σχεδιαστεί από κορυφαίους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ και ο καθηγητής Αντριου Πόλαρντ, το εμβόλιο περιείχε τον μη αναπαραγόμενο ιικό φορέα που ουσιαστικά «δίδασκε» το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τον ιό.

Το εμβόλιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιανουαρίου του 2021 και στα πλεονεκτήματά του συνυπολογίζονταν η ανταγωνιστική τιμή και ότι ήταν εύκολο στη μεταφορά καθώς μπορούσε να αποθηκευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Παρά τις πρώτες θετικές εντυπώσεις, μέσα στο χρόνο άρχισαν οι τριβές, καθώς πολλές χώρες της Ε.Ε. επέπληξαν την εταιρεία επειδή όπως υποστήριζαν δεν παρείχε τις δόσεις που είχε υποσχεθεί, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ηλικιακό περιορισμό στη χρήση του. Ενα μπαράζ ανακοινώσεων από ρυθμιστικές αρχές, επιστήμονες δημόσιας υγείας, ευρωπαίους Επιτρόπους και προέδρους κρατών προκάλεσαν σύγχυση στους πολίτες.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το εμβόλιο της ΑstraΖeneca χορηγούνταν αρχικά σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών, ωστόσο τον Απρίλιο του 2021 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως συστήνει τον εμβολιασμό στους πολίτες 30 ετών και άνω.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να σταματήσει εντελώς ο εμβολιασμός με AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. Ο βασικότερος λόγος ήταν πως υπήρχε επάρκεια κι άλλων εμβολίων στη χώρα, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις χώρες της ΕΕ να αποφύγουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών.

Την ίδια περίοδο η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία περιόρισαν το εμβόλιο σε ομάδες ηλικιωμένων, ενώ οι βρετανικές αρχές είχαν συστήσει να μη χορηγείται σε ενήλικες κάτω των 30 ετών.

Με πληροφορίες από ANT1, Καθημερινή

Τρομακτική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους τα τελευταία είκοσι χρόνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: