Πολύ, πολύ πιθανόν πλέον να φύγουμε χωρίς συμφωνία με ΕΕ, λέει ο Μπόρις Τζόνσον

File photo: Νταλίκες στην ουρά έξω από το Ντόβερ προς επιβίβαση σε φέρι για να περάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη και τις αγορές της ΕΕ. EPA/ANDY RAIN




Η Βρετανία είναι πιθανόν να ολοκληρώσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε τρεις εβδομάδες χωρίς εμπορική συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Η Βρετανία εγκατέλειψε την ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο αλλά παραμένει ανεπίσημο μέλος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 – μια μεταβατική περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας παρέμεινε στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Και οι δυο πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας ώστε να ρυθμιστεί η ετήσια εμπορική συναλλαγή ύψους 1 τρισ. λιρών αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

“Μοιάζει πολύ, πολύ πιθανό να πάμε σε μια λύση που νομίζω ότι θα είναι υπέροχη για το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούμε να κάνουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε από την 1η Ιανουαρίου. Θα είναι προφανώς διαφορετικά απ’ αυτό που πηγαίναμε να πετύχουμε”, δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

“Πρέπει να πω πως δεν υπάρχει κάποια μεγάλη προσφορά, μια μεγάλη αλλαγή σ’ αυτά που λένε” πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Λίγες ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησής του προκειμένου να εκτιμηθεί η προετοιμασία για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ενημερώσει χθες τους 27 ηγέτες της ΕΕ ότι οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας με το Λονδίνο έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στα άκρα η διαφωνία Ε.Ε- Βρετανίας για την αλιεία: Το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να προστατεύσει τα βρετανικά ύδατα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: