O δημοσιογράφος Can Dündar κατέληξε στη φυλακή διότι αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό του Ερντογάν

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dundar, σε συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο. EPA, CLEMENS BILAN




Ένα περιστατικό που καταδεικνύει την κατάσταση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία υπογράφει ο δημοσιογράφος Can Dündar στην εφημερίδα ZeitOnline. 

Σημειώνει σχετικά:

Όταν η τουρκική Χωροφυλακή σταμάτησε αυτοκινητοπομπή με φορτίο όπλων, το οποίο προοριζόταν για τη Συρία, και είχε αποσταλεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των υπηρεσιών, εκλήθη να παρέμβει ο Τούρκος Πρόεδρος. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μυστικό του Ερντογάν.

Το γεγονός πως, η σύγκρουση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας, προκάλεσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν. Την ημέρα της δημοσίευσης, όλα τα φύλλα της εφημερίδας, στην οποία εργαζόταν ο Dündar, κατασχέθηκαν. Το βίντεο κατέβηκε από τον δικτυακό τόπο της εφημερίδας.

Οι κατηγορίες που απήγγειλε η Εισαγγελία στον Dündar ήταν απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, υποστήριξη τρομοκρατικής ομάδας, δημοσίευση μυστικών του κράτους, κατασκοπεία.

Κατά βάση, οι κατηγορίες ήταν απόδειξη πως, το ρεπορτάζ ήταν αληθές. Η περιουσία του Dündar κατασχέθηκε και ο ίδιος ζει σήμερα εξόριστος στη Γερμανία. Στην ακροαματική διαδικασία, οι κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν.

Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν πέντε χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση και αφορούσε στην δημοσίευση μυστικών του κράτους. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, κατήγγειλε επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση την έκδοση του Dündar. Ωστόσο, ο γερμανός ΥΠΕΞ, Heiko Maas, έχει καταστήσει σαφές πως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

ΠΗΓΗ: ZeitOnline – Can Dündar Pressefreiheit in der Türkei:Wie ich ein Spion Syriens wurde

Βάναυσα αντίποινα: Ο ισλαμιστής Ερντογάν έστειλε 16 χιλιάδες μέλη του Κουρδικού Λαϊκού Κόμματος στη φυλακή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: