Βάναυσα αντίποινα: Ο ισλαμιστής Ερντογάν έστειλε 16 χιλιάδες μέλη του Κουρδικού Λαϊκού Κόμματος στη φυλακή

File Photo: Διαδήλωση υποστηρικτών του HDP που κρατούν φωτογραφία του φυλακισμένου ηγέτη τους, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. EPA, ERDEM SAHIN




Στο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian (ανταπόκριση Bethan McKernan από την Κωνσταντινούπολη) με θέμα την αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού κόμματος (HDP), σημειώνεται ότι οι διαφωνούντες αντιμετωπίζουν διώξεις, με 16.000 μέλη του HDP να έχουν συλληφθεί ή να κρατούνται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας έχει εργαλιοποιηθεί σε όλη την ταραχώδη ιστορία της χώρας για να προωθεί ή να παρακωλύει διαφορετικές πολιτικές ατζέντες – αλλά καθώς ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan έχει εδραιωθεί στην εξουσία, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κρατική καταστολή κατά της αντιπολίτευσης είναι άνευ προηγουμένου. Για το HDP, το κόμμα που αποτελεί την πιο σημαντική απειλή για την εξουσία του Erdoğan, τα αντίποινα είναι βάναυσα.

Στις εθνικές εκλογές του 2015, το HDP κατάφερε πλήγμα κατά του AKP κερδίζοντας αρκετές έδρες ώστε να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10%  που παραδοσιακά κρατούσε τα μικρά κόμματα και τους Κούρδους πολιτικούς εκτός κοινοβουλίου, καταστρέφοντας την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ενθουσιασμός όμως ήταν βραχύβιος. Για να αναιρέσει την επιτυχία του HDP, η κυβέρνηση αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK, βυθίζοντας τις νοτιοανατολικές Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας σε μια νέα βία, συλλαμβάνοντας πολιτικούς και υποστηρικτές του HDP με κατηγορίες για δήθεν δεσμούς με την ένοπλη πτέρυγα.

Ο χαρισματικός πρώην ηγέτης του HDP, Selahattin Demirtaş, συνελήφθη το επόμενο έτος και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 142 ετών παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Τουρκία πρέπει να τον απελευθερώσει. 

Όντας στη μαύρη λίστα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το HDP αγωνίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια να διατηρήσει τη δυναμική σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον. Περίπου 16.000 μέλη του κόμματος συνελήφθησαν ή τέθηκαν υπό κράτηση, πολλοί μετά την  κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το πραξικόπημα του 2016.

Οι ψηφοφόροι αψήφησαν τη βούληση του προέδρου κατά την επανάληψη των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης το περασμένο καλοκαίρι, όταν το HDP παρείχε ανεπίσημα την υποστήριξή του στο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP), χαρίζοντας στον υποψήφιό του την τελική νίκη. Έκτοτε, το HDP υποφέρει από μια κλιμακούμενη καταστολή.

Ο Erdoğan πάντως φαίνεται να πιστεύει ότι αντί να απαγορεύσει εντελώς το κόμμα, η διατήρησή του εντός του νόμιμου πολιτικού φάσματος μπορεί να τον βοηθήσει να καταστρέψει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να σχηματίσει ένα ενωμένο μέτωπο.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να διεξαγάγει γενικές εκλογές έως το 2023. Παρά τα οικονομικά δεινά της χώρας, επιβαρυμένα περαιτέρω από την πανδημία, ο Erdoğan εξακολουθεί να κερδίζει τις δημοσκοπήσεις, και μια πρόσφατη έρευνα της Metropoll διαπίστωσε ότι το 29% των Κούρδων θα ψηφίσει υπέρ του κυβερνώντος AKP, σε σύγκριση με το 32% υπέρ του HDP.

Παραμένει, ωστόσο, ένα επίμονο μπλοκ περίπου 10% των Τούρκων – κυρίως Κούρδων – που θα προσκολληθεί στο HDP, θέτοντας στο μέλλον ένα πρόβλημα για το AKP, καθώς τα περιθώρια του κόμματος αρχίζουν αργά να στενεύουν. Το HDP μπορεί να περιορίζεται αλλά δεν έχει εξοντωθεί.

ΠΗΓΗ: The Guardian, Bethan McKernan – Turkey: the rise and fall of the Kurdish party that threatened Erdoğan

Jerusalem Post: Το παραμύθι Ερντογάν για “συμφιλίωση” με το Ισραήλ ή, αλλιώς, “ο λύκος με προβιά προβάτου”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: