Το Brexit δημιουργεί προβλήματα σε Βρετανούς που έχουν εξοχικά ή εργάζονται στην Ελλάδα

File Photo: O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. EPA, VALDA KALNINA




Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times (του Peter Conradi) επικεντρώνεται στα προβλήματα που θα προκύψουν για τους περίπου μισό εκατομμύριο βρετανούς ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης μετά το Brexit, δεδομένου ότι θα μπορούν να παραμείνουν στον χώρο Σένγκεν για 90 ημέρες ανά εξάμηνο.

Αναφέρεται επίσης στα θέματα που προκύπτουν για Βρετανούς που εργάζονται για μεγάλα διαστήματα ή εγκαθίστανται σε χώρες της Ευρώπης.

Ο David Young, βρετανός συγγραφέας και ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας στη Σύρο είναι επικεφαλής της εκστρατείας 180 Days in Greece, που πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να δείξει περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περνούν τακτικά ως και έξι μήνες στην Ελλάδα το καλοκαίρι και δε θα μπορούν να το κάνουν πλέον», είπε ο Young. «Ξέρω ότι κανείς δε συμπαθεί πολύ όσους έχουν δεύτερη κατοικία, αλλά δεν είμαστε όλοι πλούσιοι, και είναι θλιβερό για ανθρώπους που αγόρασαν σπίτια σε αυτή τη βάση».

Οι νέοι κανόνες θα πλήξουν ιδίως όσους πλησιάζουν στη σύνταξη και αναδιαμορφώνουν τη ζωή τους, ώστε να περνούν περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό. Αλλά μπορεί να επηρεάσει και νέους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας λόγω του κορωνοϊού και προσφέρουν τηλεργασία από κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης. Οι κανόνες μπορεί επίσης να επηρεάσουν όσους χρειάζεται να μένουν για μεγάλο διάστημα στην Ευρώπη λόγω δουλειάς.

Η Fiona Godfrey, εκ των επικεφαλής της οργάνωσης British in Europe, η οποία εκπροσωπεί περίπου 1,3 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ, λέει ότι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, παρατηρείται αύξηση των ανθρώπων που μετακομίζουν προς την Ευρώπη, ενώ το ρεύμα αυξήθηκε ιδίως φέτος.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι, όταν γίνεται κανείς κάτοικος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, τότε υπόκειται στους φορολογικούς της κανόνες. Και μπορεί να χρειάζεται κανείς να πληρώνει κάποιους φόρους και στη Βρετανία, αν περνά στη Βρετανία πάνω από 90 ημέρες τον χρόνο ή διατηρήσει πολλούς δεσμούς. Υπάρχουν επίσης συνέπειες για την περίθαλψη και τη σύνταξη.

ΠΗΓΗ: Sunday Times (του Peter Conradi), After Brexit, no more year in Provence — it’s 90 days max

Όταν οι Γερμανοί πεζοναύτες ανέβηκαν στο τουρκικό πλοίο: Καλά κρατεί ο “καυγάς” Βερολίνου και Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: