Όταν οι Γερμανοί πεζοναύτες ανέβηκαν στο τουρκικό πλοίο: Καλά κρατεί ο “καυγάς” Βερολίνου και Άγκυρας

FILE PHOTO: Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο. EPA, FILIP SINGER




Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times (των Louise Callaghan/Peter Conradi) αναφέρεται στο περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν Γερμανοί πεζοναύτες επιχείρησαν να ελέγξουν το τουρκικό πλοίο Rosaline A, γεγονός που «έχει προκαλέσει την οργή της τουρκικής κυβέρνησης και έχει αυξήσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Τίτλος του δημοσιεύματος: «Γερμανοί πεζοναύτες σε λεκτικό πόλεμο με την Τουρκία για υποψίες λαθραίας μετακίνησης όπλων». «Οι σχέσεις της Άγκυρας με τους γείτονές της στην ανατολική Μεσόγειο είναι όλο και πιο τεταμένες καθώς με την υποστήριξη της ΕΕ στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο που φέρεται να μετέφερε όπλα στη Λιβύη», σημειώνεται στον υπότιτλο.

Ο απόστρατος Τούρκος αντιναύαρχος, Cem Gurdeniz, χαρακτήρισε το περιστατικό πειρατεία και πολλοί στην Τουρκία φαίνεται να συμμερίζονται τον θυμό του. Η κυβέρνηση του Erdogan παρουσίασε το περιστατικό ως επίθεση στην τουρκική κυριαρχία, ενώ μεγάλη τουρκική εφημερίδα απεικόνισε τη Γερμανίδα καγκελάριο  Merkel ως πειρατίνα.

Η γερμανική φρεγάτα που μετέφερε τους πεζοναύτες εντάσσεται στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» που βοηθά στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για την έρευνα.

Ο στρατός λέει ότι είχε ειδοποιήσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας άδεια για να επιβιβαστεί στο πλοίο, αλλά πέρασαν πάνω από τέσσερις ώρες, χωρίς να λάβει απάντηση, και τότε οι γερμανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν – πρακτική που λένε ότι είναι σύμφωνη με απόφαση του ΟΗΕ για τις διεθνείς θαλάσσιες πρακτικές. Αλλά η Τουρκία βλέπει το θέμα διαφορετικά και ισχυρίζεται ότι βρίσκεται άδικα στο στόχαστρο της επιχείρησης «Ειρήνη», που καλύπτει μόνο μεταφορά όπλων δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στηρίζουν την αντίπαλη πλευρά του Χαλίφα Χάφταρ στέλνουν τακτικά όπλα αεροπορικώς. Η Άγκυρα λέει επίσης ότι δε συμφώνησε ποτέ στον κανόνα των τεσσάρων ωρών και καταδικάζει την έρευνα ως παραβίαση της ελευθερίας πλοήγησης.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη των γεγονότων. Ο Christian Thiels, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επέμεινε ότι η ομάδα που επιβιβάστηκε άρχισε την επιθεώρηση του πλοίου με την πλήρη συνεργασία του πληρώματος. Όταν στη συνέχεια η Τουρκία έφερε αντιρρήσεις, οι πεζοναύτες επέστρεψαν στο πλοίο τους και άφησαν το Rosaline A να συνεχίσει τον δρόμο του.

Η αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Οι σχέσεις της  Τουρκίας με την Ε.Ε. συνολικά είναι εδώ και καιρό τεταμένες.

Η Άγκυρα φέτος έχει εμπλακεί σε αντιπαράθεση για τα ενεργειακά δικαιώματα με χώρες όπως την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Περιστατικά όπως το πρόσφατο υποδαυλίζουν περαιτέρω τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με την Ilke Toygur, αναλύτρια στις δεξαμενές σκέψεις Elcano Royal Institute και SWP Berlin.

«Αν παίζεις με τη φωτιά χωρίς συντονισμό, και αυτό συμβαίνει με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται σε αυτή την αντιπαράθεση, μπορεί πάντα να υπάρξουν επεισόδια και ακούσιες συνέπειες», είπε και πρόσθεσε: «Κάθε πολιτική έχει τοπική διάσταση και η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει βαρύτητα στην εσωτερική πολιτική. Έτσι περιστατικά σαν αυτό μπορεί να αυξήσουν την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού».

Μια επιπλέον διάσταση της αντιπαράθεσης είναι ότι το πολεμικό πλοίο ήταν από τη Γερμανία, η οποία, καθώς αποτελεί χώρα όπου ζουν εφτά εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής, υπήρξε πάντα αρκετά προσεκτική στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο προσπάθησε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη Γαλλία του Macron, του οποίου η υποστήριξη προς τον Haftar έχει εξοργίσει τον Erdogan. Αυτό το καλοκαίρι η Γαλλία έστειλε πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας άλλο έναν γύρο εθνικιστικής οργής από την πλευρά της Άγκυρας.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Annegret Kramp-Karrenbauer, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των γερμανικών δυνάμεων έναντι της τουρκικής κριτικής. Και ο γερμανικός στρατός τόνισε επίσης ότι η απόφαση επιβίβασης στο τουρκικό πλοίο ελήφθη από τα κεντρικά της Επιχείρησης «Ειρήνη» στη Ρώμη.

Αλλά οποιαδήποτε τέτοια δράση από τη Γερμανία προσελκύει την προσοχή δεδομένης της προσοχής που επιδεικνύει η χώρα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως προς τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των συνόρων της. Όταν το έκανε, δεν ήταν μόνη, αλλά πάντα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή επιχειρήσεων της ΕΕ.

Η όλη επιχείρηση υποστηρίζεται στο Βερολίνο, αλλά η Αριστερά, κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίχθηκε στο περιστατικό, για να ανανεώσει την έκκλησή του προς την κυβέρνηση της Merkel να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με απάντηση σε ερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, το τουρκικό ναυτικό έχει αγοράσει από το 2004 στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Sunday Times (των Louise Callaghan/Peter Conradi), German marines land in a war of words with Turkey over suspected arms smuggling

Ξαφνική μετατόπιση της Άγκυρας προς τη Δύση: Νέο παιγνίδι Ερντογάν για να αποφύγει τους μπάτσους που έρχονται;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: