Η τεράστια ευθύνη του Μπάιντεν: Μακάρι να μην χρειαστεί να δούμε τον στρατό να οδηγεί τον πρόεδρο Τραμπ εκτός του Λευκού Οίκου…

Χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες μαζεύτηκαν στο Λευκό Οίκο για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο στρατός θα συνοδεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο εάν χάσει τις εκλογές και αρνείται να φύγει» υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν στις 11 Ιουνίου, περιγράφοντας μια εικόνα πιθανής μετεκλογικής εξέλιξης.

Ερωτηθείς τότε από τον Trevor Noah στο πρόγραμμα «The Daily Show» αν έχει σκεφτεί ποτέ τι θα συνέβαινε εάν ο πρόεδρος Τραμπ χάσει τις εκλογές και δεν θα φεύγει από τον Λευκό Οίκο, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία είχε πει:

«Ναι, έχω», επισημαίνοντας την ιστορία του αντιπάλου του «για διάδοση ψευδών θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης σειράς ψεμάτων σχετικά με την ψήφο μέσω ταχυδρομείου που οδηγεί δήθεν σε εκτεταμένη απάτη ψηφοφόρων, την οποία (επιστολική ψήφος) οι πολιτείες αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού».

  • Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διαδραματίζονται σήμερα, δεν αποκλείεται οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να ζήσουν μια τέτοια πρωτοφανή στιγμή. Δηλαδή, ο στρατός να κατευθυνθεί προς τον Λευκό Οίκο για να αναγκάσει τον σημερινό ένοικό του να φύγει.

Το πλήγμα θα είναι τεράστιο για την αμερικανική δημοκρατία αν συμβεί κάτι τέτοιο. Θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα το γόητρο των ΗΠΑ στην παγκόσμια κοινότητα. Θα αποτελέσει μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας.

Μακάρι να μην χρειαστεί να δούμε μια τέτοια εικόνα και το Ανώτατο Δικαστήριο να βάλει έγκαιρα φραγμό στον εθνικό διχασμό.

Μακάρι στο τέλος να παρέμβουν καταλυτικά οι «αόρατες δυνάμεις» της λογικής και του πατριωτισμού για να αποφευχθεί το χάος.

Σε σχόλιό μας στο Hellas Journal τον περασμένο Ιούνιο είχαμε αναφέρει για τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας ότι «σε μια χώρα που είναι βαθιά διχασμένη, με έντονες φυλετικές και οικονομικές ανισότητες, σε κάτι τέτοιες στιγμές δοκιμασίας και τραγωδίας, θα έπρεπε να είναι άγραφος, ηθικός νόμος για τον πρόεδρό της να συμπεριφέρεται ενωτικά.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που θα δεχόταν σκληρή ή άδικη κριτική, θα έπρεπε με την ευγένεια και την ποιότητα του χαρακτήρα του, με μετρημένο, ουσιαστικό και συνεκτικό λόγο, χωρίς ειρωνείες και σαρκασμούς, να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, πέρα από κόμματα και συμφέροντα, γιατί αυτό είναι το καθήκον του προς το Έθνος και την Ιστορία.

Σε μια τέτοια χώρα λοιπόν, ειδικά αυτή την περίοδο που ο λαός της βιώνει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της πορείας του μέσα στο χρόνο, τι θα έπρεπε να λέει και να κάνει ο πρόεδρός της;»

Το παραπάνω ερώτημα ίσως να γυρόφερνε συνεχώς στο μυαλό εκατομμυρίων Αμερικανών, σε μια χώρα που αιμορραγεί και λαχταρά για αισιοδοξία.

  • Ο κόσμος αυτός περίμενε ότι θα ήταν αυτονόητο για τον ηγέτη του να βάλει πάνω απ’ όλους και όλα την πατρίδα, την αλήθεια και τις πραγματικότητες της πανδημίας, χωρίς χρώμα κομματικό, χωρίς σκοπιμότητες πολιτικές, χωρίς κανένα ίχνος μισαλλοδοξίας, εγωκεντρισμού και αυταρέσκειας.

Ο πρόεδρος Τραμπ έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Φανάτισε και δίχασε μέσα από τον πόνο και την τραγωδία.

Από τις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει μια τεράστια ευθύνη. Δεν πρέπει να λησμονήσει ότι υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων τον επέλεξε όχι επειδή ανήκει στο κόμμα του ή επειδή συμφωνεί με όλες τις θέσεις του για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, αλλά επειδή καταψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, να μην λησμονήσει ότι δεκάδες εκατομμύρια πολίτες που έχουν ψηφίσει για δεύτερη φορά τον αντίπαλό του είχαν πιστέψει -πολλοί με παθιασμένες αντιλήψεις- ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου μπορεί να τους βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους και να τους προσφέρει περισσότερη ασφάλεια.

Επομένως, πρώτα και πάνω απ’ όλα θα πρέπει ο νικητής των εκλογών να κυβερνήσει, όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένα, ως πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

Καλείται λοιπόν να αναδείξει τη δύναμη της ενότητας, της σοβαρότητας, του διαλόγου και της ειρήνης, αλλά συνάμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, μέσα και έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις ΗΠΑ θα είναι ενδεχομένως και το πρώτο αποφασιστικό βήμα ενάντια σε μια επικίνδυνη πλάνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: