Ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις ΗΠΑ θα είναι ενδεχομένως και το πρώτο αποφασιστικό βήμα ενάντια σε μια επικίνδυνη πλάνη

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μήπως το μυθιστόρημα γίνεται πιο πιστευτό πλέον από την αλήθεια; Άραγε η πλάνη είναι γοητευτικότερη της πραγματικότητας;

Τι συμβαίνει τελικά και με τόση ευκολία πολλοί άνθρωποι απορροφούν αστήρικτους ισχυρισμούς, προπαγανδιστικά μηνύματα και θεωρίες συνομωσίας;

Η πρακτική του ψέματος, η παραποίηση γεγονότων και η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων για προώθηση ποικιλόμορφων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων αποτελούσαν ανέκαθεν αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτικοοικονομικού συστήματος, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

  • Όταν όμως τρανταχτά φαινόμενα απάτης και γελοιότητας γίνονται ανεκτά από κοινωνίες ή κράτη ή την παγκόσμια κοινότητα γενικότερα, τότε οι καταστάσεις εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες και καταστροφικές εξελίξεις.

Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι μαζί με τις σκληρές επιπτώσεις που επιφέρει, ανέδειξε και αρκετές από τις προαναφερόμενες συμπεριφορές, με τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή. Και, δυστυχώς, θεωρίες συνομωσίας υιοθετούνται ή αναπαράγονται από ηγέτες και κέντρα εξουσίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συντελούν καθοριστικά στην εξάπλωση του ιού της συνωμοσιολογίας. Αστήρικτες και αλλόκοτες θεωρίες ριζώνουν στον πληθυσμό με απρόβλεπτες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι επειδή με ψέματα μετατρέπεται μια μυθιστορηματική αφήγηση των πραγμάτων σε γενικευμένο τρόπο σκέψης.

Ο πλανήτης βίωσε τραγωδίες, εμφύλιες συρράξεις και πολέμους που θα μπορούσαν να αποφεύγονταν και να μη συνέβαιναν ποτέ, αν ολόκληρες κοινωνίες και χώρες δεν γίνονταν υποχείρια λαοπλάνων πολιτικών.

Η ιστορία βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων. Και, σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις που οφείλονται σε πανομοιότυπες συμπεριφορές και ερμηνείες για την επιστήμη, τις ατομικές ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο.

Η λήξη της προεκλογικής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως να βοηθήσει για να ξαναμπούν στη θέση τους ορισμένες αλήθειες.

Με βάση σχετικές έρευνες, δημοσιεύματα και μαρτυρίες, ο κόσμος ανησυχεί για την επόμενη μέρα επειδή μαζεύτηκαν πολλοί ανύπαρκτοι ισχυρισμοί που δημιούργησαν στρατιές ακραίων αντιλήψεων.

  • Μυθιστορηματικές αποτυπώσεις της πανδημίας και πολλών ζωτικών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες της χώρας είχαν ως συνέπεια να φτιαχτούν ψεύτικες εικόνες που θα είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν μετά τις εκλογές.

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι ευελπιστούν και εύχονται ότι τουλάχιστον θα υπάρξει ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα για να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφύλιων ταραχών και παρατεταμένης κρίσης.

Ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα είναι ενδεχομένως και το πρώτο αποφασιστικό βήμα ενάντια σε μια επικίνδυνη πλάνη που αποπροσανατόλισε, φανάτισε, δίχασε και δημιούργησε πρωτοφανείς συνθήκες αβεβαιότητας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι αρουραίοι της Αμμοχώστου, οι βάρβαρες σκέψεις του Ερντογάν και ο αποκεφαλισμός της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: