Ασφαλείς οι Ένοπλες Δυνάμεις από κορωναϊό: Έτοιμες να αντιμετωπίσουν νέα κλιμάκωση στο Αιγαίο

Ελληνικό πολεμικό πλοίο στο Αιγαίο Πέλαγος. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας Ελλάδος




Ρεπορτάζ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η πανδημία του Covid-19, οι Αμερικανικές εκλογές, το Oruc Reis εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τ’ αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων να παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα.

Στο Επιτελείο έχουν αντιληφθεί για τα καλά ότι η Τουρκία ολοένα και θα διολισθαίνει στο μονοπάτι των προκλήσεων και της έντασης σε μια επιχείρηση της γείτονος να επιβάλλει τα δικά της παράνομα «θέλω». Και αυτό συνεχίζεται από την στιγμή που κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις παραβατικές πράξεις που κάνει καθημερινά, με την Ελλάδα να παραμένει το μοναδικό έμπρακτο τείχος απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, επικίνδυνες για όλη την περιοχή.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον Κορωνοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή σ’ έναν οργανισμό χιλιάδων ανθρώπων, κατάφεραν να διατηρήσουν χαμηλά τα ποσοστά και κυρίως σε κρίσιμες μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένη επιφυλακή.

  • Άλλωστε ο κύριος πρωταγωνιστής του τελευταίου 4μηνου, που δεν είναι άλλοι από τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων του Στόλου, βρίσκονται στο ασφαλές περιβάλλον των καραβιών τους παρακολουθώντας μίλι-μίλι το ερευνητικό της Τουρκίας που παραμένει εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με την εντατικοποίηση αυτών των μέτρων, σε όλες τις μονάδες δόθηκε παράλληλα κι ακόμη μια εντολή, αυτή της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς η Άγκυρα δεν αποκλείεται να επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες την αναβάθμιση της προκλητικής της στάση.

Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στο Επιτελείο λένε πως η Τουρκία εκτός από το Oruc Reis, θέλει να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες. Μάλιστα Επιτελείς σημειώνουν πως μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις των Τούρκων Αξιωματούχων οι οποίοι ομιλούν διαρκώς -επικαιροποιώντας το θέμα- περί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η αξίωση αυτή σε συνδυασμό και με άλλες παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα οι υπερπτήσεις μαχητικών της, πάνω από Ελληνικά νησιά κατοικημένα ή μη, αποτελούν πράξεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας. Και φυσικά αυτές οι ενέργειες κανείς δεν αποκλείει ότι θα κλιμακωθούν μέσα στον χειμώνα στον οποίο οδεύουμε.

  • Διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο με κρίσιμες γεωπολιτικές αλλαγές, ιδίως μετά τις Αμερικανικές εκλογές και η Αθήνα αυτό το διάστημα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων διότι έχει δείξει περίτρανα το ποια χώρα αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και παράλληλα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην αναβάθμιση της Άμυνας της.

Την ίδια στιγμή η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει σαφείς εντολές για να τρέξουν όλες οι διαδικασίες με στόχο να κλειδώσουν άμεσα και τα οικονομικά δεδομένα διότι μπορεί στον προϋπολογισμό του 2021 τα κονδύλια για την άμυνας ν’ αυξήθηκαν, ο Covid-19 όμως είναι εδώ και στο πέρασμά του σαρώνει πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Κατά συνέπεια το Επιτελείο προχωρά τα μείζονα θέματα με πρώτο αυτό των Γαλλικών μαχητικών RAFALE και παράλληλα η LOR στις ΗΠΑ για τις φρεγάτες MMCS και ένα συνολικό πακέτο που αφορά το ΠΝ, θα δώσει τη δυνατότητα στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να συζητήσει και να διαπραγματευτεί την διαμόρφωση της συγκεκριμένης φρεγάτας όπως ακριβώς πρέπει να είναι για τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ. Αλλά και στον Στρατό Ξηράς οι αναβαθμίσεις κρίσιμων οπλικών συστημάτων αλλά και οι προσθήκες νέων στην φαρέτρα του, μεταλλάσσει σε πολλά σημεία την άμυνα στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα η αλλαγή σελίδας στις Ειδικές Επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα φέρει εκτός της νέας πνοής στις Ειδικές Δυνάμεις και σημαντικούς εταίρους στο Ελληνικό έδαφος για να συνεκπαιδεύονται με τους Έλληνες SOF.

Το μεγάλο στοίχημα σ’ αυτό τον τομέα ήδη ξεκινά και φέρνει με την αλλαγή σελίδας τεράστιες επιχειρησιακές αλλαγές απαραίτητες για την Εθνική Άμυνα.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις Γνώμες ΕΔΩ

Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει το Αρχάγγελο προστάτη της και την υπεροχή της στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: