Η Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει το Αρχάγγελο προστάτη της και την υπεροχή της στο Αιγαίο

Οπλισμένο F-16 Block 52 Adv κατά τη διάρκεια απογείωσης σε υπηρεσία άμεσης ετοιμότητας από αεροδρόμιο αυξημένης επιφυλακής στο Αιγαίο. Φωτογραφία Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μήνυμα υπεροχής στέλνει διαρκώς η Πολεμική Αεροπορία η οποία δεν σταματά να κυριαρχεί στον ουρανό του Αρχιπελάγους και όχι μόνο.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα η πολλαπλή αποστολή των F-16 στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ», ανέδειξε την ποιοτική διαφορά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της Τουρκικής αεράμυνας αλλά και των ελάχιστων Τούρκων πιλότων καθώς οι περισσότεροι και έμπειροι ιπτάμενοι της Άγκυρας παραμένουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής από το 2016.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, πολύ πριν την 21η Ιουλίου, τότε που η γείτονα είχε εκδώσει την πρώτη προκλητική navtex για το Oruc Reis εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στις Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων σήμανε κόκκινος συναγερμός.

  • Σήμερα τέσσερις μήνες μετά, με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να διατηρείται στο κόκκινο και το σεισμογραφικό να παραμένει εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας- όσο κι αν αυτό έχει γίνει «ρουτίνα» για την ειδησεογραφία- τα Ελληνικά «γεράκια» παραμένουν σε ύψιστη ετοιμότητα.

Τα μαχητικά F-16 όλων των τύπων, τα Mirage 2000 της 331 & 332 στην Τανάγρα και τα F-4 Phantom από τον Ιούλιο, στην πλειονότητά τους παραμένουν «φορτωμένα» με τα δικά τους φονικά όπλα. Οι επιφυλακές των ιπταμένων και μηχανικών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με πολλά από τα στελέχη να βρίσκονται εντός των μονάδων τους.

  • Μονάχα λίγα μαχητικά αεροσκάφη δεν φέρουν στους φορείς τους όπλα και είναι όσα χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση, διότι σε αυτή εκπτώσεις δεν γίνονται όπως σημειώνεται από ανώτατα χείλη. Όμως μόλις αυτή τελειώνει, οι μηχανικοί και οι οπλουργοί γεμίζουν και πάλι τα αεροσκάφη ώστε όλα να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε απαιτηθεί.

Αλλά και στις άλλες Πολεμικές Μοίρες με τα μεταγωγικά μέσα, δεν είναι διαφορετική η κατάσταση. Μπορεί αυτά να χρησιμοποιούνται για τις τακτικές μεταφορές και ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως πάντοτε- αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη με τις διαθεσιμότητες- οι μηχανικοί κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, για να υπάρχουν τα μέσα της έκτακτης κατάστασης. Και αυτό φάνηκε  από την ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων στον σεισμό της Σάμου. C-130, τα Super Puma και τ’ άλλα πτητικά μέσα των ΕΔ, δήλωσαν άμεσα την ετοιμότητά τους, από την ώρα που έλαβαν την εντολή για την εμπλοκή τους.

Την ίδια ώρα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει πάρει «φωτιά» μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την εξοπλιστική αναβάθμιση με τα RAFALE. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την ΠΑ πριν καν τελειώσει το 2020, με τον Αρχηγό του ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να μεταβαίνει ο ίδιος για «αυτοψία» στο νέο τύπο αλλά και τον Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, να ενισχύει μέχρι και τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ώστε να τρέχει χωρίς ανάσα το πρόγραμμα. Η αυγή της νέας χρονιάς θα βρει το σύνολο της 332 Μοίρας «Γεράκι» στο Παρίσι ώστε να εκπαιδευτεί στο νέο τύπο με τον οποίο θα πορευτεί η Μοίρα τα επόμενα χρόνια.

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» είχε γράψει ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καβάφης και με αυτό το λιτό μήνυμα, μέσα από το σποτ της Πολεμικής Αεροπορίας για την φετινή γιορτή του Αρχαγγέλου, προστάτη του όπλου, αποστέλλονται πολλαπλά μηνύματα υπεροχής, τα οποία είναι αλήθεια ότι αισθάνονται πάντοτε τα στελέχη της ΠΑ. «Πάντα Έτοιμοι», «Πάντα Νικητές»…

Έκρηξη προκλητικότητας από την Άγκυρα

Και η Πολεμική Αεροπορία έχει αναδειχθεί νικήτρια παρά την Τουρκική προκλητικότητα η οποία γι’ ακόμη μια χρονιά χτυπά κόκκινο και αντιμετωπίζεται με σκληρό τρόπο αλλά και με την δέουσα ψυχραιμία από τους αεροπόρους.

Το 2020 με την έκρηξη των Τουρκικών προκλήσεων και την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ακόμη δεν έχει ρίξει αυλαία και τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μαρτυρούν τη διάθεση των Τούρκων να σπάνε το ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

  • Το μπαράζ των υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά κατοικημένα και μη νησιά, με τελευταία αυτή της Παρασκευής στα 20.000 πόδια πάνω από την δοκιμασμένη από το Σεισμό Σάμο προφανώς και δεν αντικατοπτρίζει τα λόγια συμπαράστασης της διπλωματίας των σεισμών.

124 υπερπτήσεις στο 2019 (σ.σ. κι αν ανατρέξει κανείς σε όλα τα προηγούμενα χρόνια θα παρατηρήσει ότι οι αριθμοί των υπερπτήσεων είναι πολύ λιγότερες)  369 με την τελευταία που έγινε στη Σάμο, το Νοέμβριο του 2020.

Πηγή ΓΕΕΘΑ
Πηγή ΓΕΕΘΑ

Οι κινήσεις αυτές από τη γείτονα σύμφωνα με Επιτελείς της ΠΑ αλλά και του Επιτελείου, γίνονται ως αντίδραση στις μεγάλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Πολεμικών Μοιρών, οι οποίες εκπαιδεύουν τα «γεράκια» τους εκεί που καλούνται κάθε μέρα να επιχειρήσουν, δηλαδή στο Αν. Αιγαίο.

Δηλαδή οι Τούρκοι εκείνο που θέλουν με τις πράξεις τους είναι να μην πετούν τα «Μπλε φτερά» ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, «ενοχλούνται» από τις κινήσεις υπεροχής και κυριαρχίας των Ελλήνων αεροπόρων και επιχειρούν πολλές φορές να τους στήσουν παγίδες αλλά στο τέλος οι γείτονες ιπτάμενοι, εγκαταλείπουν κυνηγημένοι κάθε προσπάθεια που έκαναν…

Χρόνια Πολλά στην Πολεμική Αεροπορία, με την ευχή για ασφαλή προσγείωση σε καθέναν απ’ αυτούς που φρουρούν τις εναέριες Θερμοπύλες και η τελευταία προσγείωση τους ανήκει…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις Γνώμες ΕΔΩ

«RAFALEmania» στην 332 Μοίρα «Γεράκι»: Come back των Mirage 2000-5 και έρχονται τα F-16 Viper

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: