Το ταξίδι του Πομπέο στην Ευρώπη: «Η “αδύνατη αποστολή” στην Ελλάδα για να σταματήσει τον Ερντογάν»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στη Ρώμη. EPA, ALESSANDRO DI MEO




Είναι μία λεπτή και περίπλοκη εβδομάδα για τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος πέταξε στην Ελλάδα και έφτασε στην Ιταλία, όπου συνάντησε τον Πρωθυπουργό G. Conte, γράφει η ιταλική εφημερίδα Avvenire (κείμενο Marta Ottaviani).

Αύριο είναι η σειρά του Βατικανού, όπου θα συναντήσει τους καρδιναλίους Gallagher και Parolin. Tο ιταλικό μέρος του ταξιδιού του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επικεντρώνεται κυρίως στο Πεκίνο, το ελληνικό και το βελγικό μέρος απασχόλησε η σοβαρή περιφερειακή κρίση με την Τουρκία, που πλέον έχει μετατραπεί σε νάρκη, όχι μόνο για την Μεσόγειο.

Η συντάκτρια αναφέρεται στην ευαίσθητη κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο ρόλο της Τουρκίας, που πλέον δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέτωπο του Καυκάσου.

Υπενθυμίζεται η κρίση με την Ελλάδα και η de facto εισβολή στη Βόρεια Συρία, όπου σε λίγους μήνες η Άγκυρα κατάφερε να δημιουργήσει μία ισχυρή ζώνη επιρροής έξω από τα εθνικά της σύνορα, σε βάρος της κουρδικής μειονότητας της Συρίας. Η Τουρκία, επισημαίνει, συνιστά ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ουάσιγκτον.

Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας γίνεται όλο και πιο αλαζονική και επικίνδυνη, από τη Συρία ως τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο ως τον Καύκασο και αυτό που ανησυχεί το Λευκό Οίκο είναι η μετάβαση της Τουρκίας από την Ατλαντική Συμμαχία στην Ρωσία του Vladimir Putin, με την οποία διαμοιράζουν στην πραγματικότητα τη Λιβύη και τη Συρία, κάτι που μπορεί να συμβεί και στον Καύκασο.

Για το λόγο αυτό ο Pompeo επαίνεσε την Αθήνα αποκαλώντας την ‘πραγματικό πυλώνα για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής’. Ο κόλπος της Σούδας στην Κρήτη χαρακτηρίστηκε ‘μία τέλεια επιλογή για τη στρατηγική θέση των δομών’ και φαίνεται πως η αμερικανική πρόθεση είναι να μετατρέψει τη Σούδα σε μία νέα αμερικανική βάση όπως εκείνη του Incirlik, καθιστώντας την Τουρκία λιγότερο απαραίτητη στο ΝΑΤΟ, κάτι που προς το παρόν παραμένει ουτοπία.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ελλάδα και εάν ο Trump επανεκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου, η Αθήνα μπορεί να αποκτήσει ένα νέο ρόλο στα αμερικανικά σχέδια. Η συνεργασία με την Ελλάδα, εξήγησε ο Pompeo είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, κυρίως τη Λιβύη, όπου οι ΗΠΑ ζήτησαν την απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Δεν έκανε κανένα σχόλιο για την Τουρκία, η οποία συνετέλεσε στην κρίση της Λιβύης και όπου λίγο πριν ο Erdogan είχε δηλώσει πως ήθελε να αποκαταστήσει τους Οθωμανούς. Ο Pompeo δήλωσε πως διάκειται ευνοϊκά ως προς την απόπειρα διπλωματικής επίλυσης που διεξάγεται μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών, αλλά είναι ξεκάθαρο πως η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για τα χειρότερα και αν από τη μία πλευρά ο Trump επιθυμεί να περιορίσει την κινεζική επιρροή στην Ευρώπη, από την άλλη πρέπει να αντιμετωπίσει τον Τούρκο ηγέτη που πλέον φαίνεται αδύνατο να περιοριστεί.

«Η Ιταλία καλωσορίζει τον Pompeo: Στη Μεσόγειο χρειαζόμαστε περισσότερη Αμερική»

Στο άρθρο της εφημερίδας La Stampa (Francesca Sforza) επισημαίνεται ότι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Ιταλία είναι η ένταση στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό ο ΥΠΕΞ Di Maio θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να καταστήσει σαφές ότι μία μεγαλύτερη δέσμευση της Αμερικής στην περιοχή θα βοηθούσε λίγο πολύ όλους, τόσο όσον αφορά στην κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσο και στην λιβυκή κρίση.

Ένας προληπτικός ρόλος των ΗΠΑ και μια άσκηση ηθικής πίεσης όσον αφορά στην Κύπρο και την Τουρκία, θα μπορούσε να διευκολύνει την διαμάχη μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και να διευκολύνει τη θέση της Ιταλίας, η οποία δεν σκοπεύει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας, δεν έχει ωστόσο συμφέρον να μπει σε τριβή με την Τουρκία, όχι μόνο λόγω των σημαντικών οικονομικών συναλλαγών αλλά και επιδιώκοντας μία μεγαλύτερη σταθερότητα στη Λιβύη.

Η Ρώμη δεν βλέπει ευνοϊκά την πιθανότητα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Άγκυρας που θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και μία αμερικανική παρέμβαση θα διευκόλυνε την ιταλική τοποθέτηση στην ΕΕ.

Μιλώντας για κυρώσεις οι ΗΠΑ θα ζητήσουν τη στήριξη της Ιταλίας ενόψει των κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, μία υποστήριξη που είναι βέβαιη τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο ονομαστικών κυρώσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: