Οι ισχυρές υπενθυμίσεις ότι η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης στην πραγματικότητα δεν τελείωσε ποτέ

File photo: Πρόσφυγες και μετανάστες κουβαλούν τα υπάρχοντά τους μετά την φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μία φωτογραφία συνοδεύει το κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Observer, με λεζάντα: Μια γυναίκα και ένα παιδί αντιδρούν στα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν χθες από την αστυνομία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Οι σκηνές καταστροφής και απελπισίας στο απανθρακωμένο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, αποτελούν ισχυρές υπενθυμίσεις ότι η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης στην πραγματικότητα δεν τελείωσε ποτέ.

Η ανταπόκριση των κρατών μελών της ΕΕ και γειτόνων και της Βρετανίας, με ορισμένες εξαιρέσεις, για άλλη μια φορά ήταν επαίσχυντα ανεπαρκής. Το γεγονός ότι αυτές οι αποτυχίες είναι γνωστές δεν μειώνει τον άμεσο, τρομερό ανθρώπινο αντίκτυπο αυτής της τελευταίας τραγωδίας, ούτε εξαλείφει την επείγουσα ανάγκη για εξεύρεση διαρκών λύσεων.

Εάν η πυρκαγιά δεν είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού της Μόριας την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας έως και 13.000 ανθρώπους χωρίς φαγητό, νερό και στέγη, είναι απολύτως βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα συνέχιζε να κλείνει τα μάτια σε αυτό που ήταν ήδη σκάνδαλο στην πόρτα της.

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις των ντόπιων και της ελληνικής κυβέρνησης για περισσότερη υποστήριξη και αλληλεγγύη από την ΕΕ θα συνέχιζαν να αγνοούνται. Εικόνες από μικρά παιδιά και οικογένειες που έχασαν τα πάντα, στερημένoι από όλα τους τα υπάρχοντα, οκλαδόν στην άκρη του δρόμου ή σε βρώμικες πόρτες, έχουν διαπεράσει συνειδήσεις – τουλάχιστον για τώρα.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ελπίζουν ότι η καταστροφή θα αποδειχθεί ένα σημείο καμπής.

«Ο καταυλισμός της Μόριας ήταν ήδη ακατάλληλος για ανθρώπους πριν από τη φωτιά, με τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους πάνω από τη χωρητικότητα για την οποία κατασκευάστηκε», δήλωσε ο Francesco Rocca, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. “Αρκετά πια. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε κάποια ανθρωπιά και να μετακινήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε ένα υγιές, ασφαλές και ανθρώπινο μέρος. Υπάρχουν 4.000 παιδιά στη Μόρια και κανένα παιδί δεν πρέπει να το υφίσταται αυτό”.

Η Γερμανία ανέλαβε και πάλι το προβάδισμα στην προσφορά βοήθειας, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. Έχουν γίνει σχέδια για τη μεταφορά 400 ασυνόδευτων ανηλίκων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, με περίπου 150 να πηγαίνουν στη Γερμανία.

Η επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι περίπου 1.600 άτομα θα λάβουν προσωρινή στέγαση σε πλοίο. Μετά από επίσκεψη την περιοχή, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υποσχέθηκε ότι θα κατασκευαστεί μια μεγαλύτερη, πιο σύγχρονη δομή στην ίδια τοποθεσία.

Αυτά είναι απλά προσωρινά μέτρα και πολλοί ντόπιοι και μετανάστες αντιτίθενται στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου καταυλισμού. Όμως, όπως και στο παρελθόν, πολιτικά εμπόδια σε εθνικό επίπεδο εμποδίζουν μια πιο ολοκληρωμένη ανταπόκριση. Αρκετές γερμανικές περιφέρειες και πόλεις έχουν προσφερθεί να δεχτούν πρόσφυγες.

Στο Βερολίνο, περίπου 3.000 άτομα βγήκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα για να απαιτήσουν μια πιο γενναιόδωρη στάση. “Έχουμε χώρο!” φώναζαν. Η Μόρια ήταν ένας «καταυλισμός ντροπής».

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, επικριτής της πολιτικής των ανοιχτών θυρών του 2015, που έχει πλέον ανακληθεί, της καγκελάριου Angela Merkel, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή «βοήθειας επί τόπου».

Αυτή η προσεκτική στάση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη πανευρωπαϊκή ανησυχία σχετικά με την αναβίωση του αντι-μεταναστευτικού αισθήματος που έχει ενισχύσει τις ακροδεξιές λαϊκιστικές και υπερεθνικιστικές ομάδες. Αντικατοπτρίζει επίσης την επανειλημμένη αποτυχία της ΕΕ να συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στην κοινή ευθύνη, αν και αναφέρει ότι επίκεινται νέες προτάσεις.

Η αντίδραση της Βρετανίας στη Μόρια είναι ακόμη πιο βαθιά μη ικανοποιητική Η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel δεν έχει ακόμη απαντήσει σε μια επιστολή του μέλους της Βουλής των Λόρδων Lord Dubs, του κόμματος των Εργατικών που καλεί για υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει το ζήτημα», έγραψε.

Αλλά  φαίνεται αποφασισμένη να το πράξει. Όταν η φιλανθρωπική οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ζήτησε από την Patel  τον Μάρτιο να δεχτεί περισσότερα παιδιά από τη Μόρια και άλλους υπερπλήρεις ελληνικούς καταυλισμούς που απειλούνται από τον Covid-19, δεν θέλησε να απαντήσει.

Πόσο ελπίζει ο Boris Johnson να καθιερώσει έναν ηγετικό ρόλο για την «παγκόσμια Βρετανία», όταν αποφεύγει το μερίδιό του στην ευθύνη για την αντιμετώπιση της διεθνούς μετανάστευσης, ένα από τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα της εποχής, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς. 

H Patel προσποιείται ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια του σχετικά μικρού αριθμού μεταναστών που διασχίζουν το Kανάλι, γεγονός για το οποίο δεξιοί φανατικοί και ξενοφοβικοί έχουν ξεκινήσει μια τεράστια φασαρία. Ωστόσο, αυτή και άλλοι υπουργοί δεν έχουν τίποτα να πουν για την καταστροφή στη Μόρια και δεν προσφέρουν βοήθεια. Πόσο στενόμυαλοΠόσο ταπεινωτικόΠόσο πολύ μη βρετανικό. 

ΠΗΓΗ: Observer

Ο Πομπέο γνώριζε τις κινήσεις του Ερντογάν: Τα λόγια του που ικανοποίησαν τον Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: