Ο Πομπέο γνώριζε τις κινήσεις του Ερντογάν: Τα λόγια του που ικανοποίησαν τον Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Μάικ Πομπέο, και τον Κύπριοι ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




ΛΕΥΚΩΣΙΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το Σάββατο το βράδυ, λίγο μετά τις 9 μ.μ., ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι δεν θα ανανεωθεί η παράνομη τουρκική navtex.

Ο κ. Πομπέο είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη φτάνοντας στη Λευκωσία, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να επιστρέψει το Oruc Reis στην Αττάλεια και δεν θα εκδοθεί νέα παράνομη navtex.

Στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Αναστασιάδη ευχήθηκε να δούμε μία πραγματική αποκλιμάκωση και στη συνέχεια οι πλευρές να οδηγηθούν σε διάλογο.

Μόνο με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα, είπε ο Αμερικανός υπουργός, επιλύονται αυτές οι διαφορές, εκφράζοντας την αντίθεση του σε κάθε πολεμική ενέργεια, και ειδικά για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ήταν απόλυτος σε αυτό. Και τούτο ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Πομπέο. Ότι ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα επιτραπεί να γίνει.

  • Ο Αμερικανός υπουργός συζήτησε επίσης με τον κ. Αναστασιάδη τρόπους που θα οδηγήσουν και στην αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ. Διαβεβαίωσε ότι θα επανέλθει σύντομα και γι’ αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, ο κ. Πομπέο που έκανε και εξαιρετικές δηλώσεις στην κυπριακή πρωτεύουσα, υποστήριξε την πρόταση της Λευκωσίας, αλλά και της Αθήνας, να οδηγηθούν οι διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ανώτερη διπλωματική πηγή μας είπε ότι η θέση του κ. Πομπέο ισχυροποιεί τις ελληνικές και τις κυπριακές προτάσεις που αφορούν την εξέταση των τουρκικών παράλογων απαιτήσεων από το Διεθνές Δικαστήριο.

Είπε και κάτι άλλο ο Αμερικανός υπουργός που είχε αποδέκτη τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, τόνισε, δεν βοηθούν κανέναν εκτός από τους αντιπάλους μας, που θα ήθελαν να δουν να διασπάται η διατλαντική ενότητα.

Οι αντίπαλοι στους οποίους αναφέρεται είναι οι Ρώσοι, οι οποίοι εξυπηρετούνται αφάνταστα από την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι «παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Ενημερώνοντας για τις συμμαχίες του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι η Κύπρος μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο λόγω των σχέσεων της με όλους τους παίκτες της περιοχής.

Δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιλύσουν διαφορές, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τα θέματα ασφάλειας και ενέργειας, κατά τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό.

  • Σημείωσε μάλιστα ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι απολύτως αναγκαία για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία νέων αγορών και την οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Λευκωσία ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Στην περιοχή συντελούνται συγκλονιστικές αλλαγές και αν οι Αμερικανοί απεξαρτηθούν από την Τουρκία -και πρέπει να απεξαρτηθούν- θα προφυλάξουν και στα στρατηγικά τους συμφέροντα. Διαφορετικά, η Ρωσία -με τη βοήθεια της Τουρκίας- θα σαρώσει στην περιοχή γύρω από την Κύπρο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Η Τουρκία θα είναι το νέο Ιράν: Τα μηνύματα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: