Δεν έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα στο Καστελόριζο: “Πρόκειται απλά για πολιτικά παιγνίδια”;

Η ζωή στο Καστελόριζο συνεχίζεται. Κάτοικοι και επισκέπτες ψύχραιμοι και αποφασισμένοι συνεχίζουν τις καθημερινές τους ασχολίες. Φωτογραφία Hellas Journal




Την εικόνα μιας καθημερινότητας στο Καστελόριζο που ελάχιστα έχει διαταραχθεί από την τρέχουσα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταφέρει η ανταποκρίτρια του αμερικανικού δημόσιου ραδιοφώνου, NPR, Joanna Kakissis.

Η δημοσιογράφος επισκέφθηκε το νησί και μίλησε με κατοίκους του. Η τουρκικής καταγωγής και παντρεμένη με Έλληνα Hurigul Bakurci δηλώνει, μιλώντας στα ελληνικά, «ο κόσμος εδώ στο Καστελόριζο έχει φίλους στην πόλη μου», με την Kakissis να προσθέτει ότι κατά τους τελευταίους έξι μήνες Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν βρεθεί πολλές φορές, καθώς έκλεισαν τα σύνορα αφότου οι δύο κυβερνήσεις άρχισαν να μαλώνουν.

Εξηγώντας εν συντομία το ιστορικό της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η δημοσιογράφος μιλά για την ‘βασανισμένη πολιτική ιστορία’ μεταξύ των δύο χωρών, με την Ελλάδα να αποτελεί μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 400 χρόνια και με Έλληνες και Τούρκους να διαφωνούν επί χρόνια για τα θαλάσσια μεταξύ τους σύνορα, διαμάχη που αναβίωσε λόγω της πιθανότητας ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα πιο ανατολικά νησιά του Αιγαίου, όπως το Καστελόριζο, ανήκουν στην πραγματικότητα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι, πηγαίνοντας στο νησί, περίμενε ένα διαφορετικό κλίμα ανησυχίας, ωστόσο μεταφέρει τις εκτιμήσεις των κατοίκων του ότι πρόκειται απλά για πολιτικά παιχνίδια και ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος.

Στο ρεπορτάζ γίνεται επίσης αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε διεθνές επίπεδο για την αποκλιμάκωση της έντασης, από την Ε.Ε., από το ΝΑΤΟ αλλά και από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Πληροφορίες από NPR, Joanna Kakissis (Greek Island Of Kastellorizo Caught In Conflict Over Gas Drilling Rights)

Η Ελλάδα ενίσχυσε τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Τουρκία: Ο Ερντογάν θα ξαναστείλει μετανάστες;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: