Η Ελλάδα ενίσχυσε τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Τουρκία: Ο Ερντογάν θα ξαναστείλει μετανάστες;

FILE PHOTO: Στέλεχος του Στρατού Ξηράς, στην παρέμβρια περιοχή του Έβρου ποταμού, την ώρα που στην απέναντι όχθη ένα άτομο με αυτοσχέδια λέμβο κινείται παρατηρώντας που υπάρχουν Ελληνικές περιπολίες. Πηγή: Hellas Journal




Δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο WELT «Θα ξαναστείλει ο Ερντογάν μετανάστες στα σύνορα;» και υπότιτλο «Η διαμάχη για την αναζήτηση φυσικού αερίου μετατίθεται και στην ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα θεωρεί δεδομένο ότι η τουρκική κυβέρνηση θα κατευθύνει και πάλι μετανάστες προς τη συνοριακή περιοχή, προκειμένου να ασκήσει πίεση. Ακόμα και τεθωρακισμένα κινητοποιήθηκαν».

Στο άρθρο, που εν πολλοίς στηρίζεται σε πρακτορειακά τηλεγραφήματα, αναφέρονται τα εξής:

Η Ελλάδα ενίσχυσε τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Τουρκία. Ο έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος το αιτιολόγησε λέγοντας ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε κατά τις επόμενες ημέρες να εργαλειοποιήσει και πάλι μετανάστες για να εκβιάσει την ΕΕ να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, δήλωσε ο Κουμουτσάκος στον σταθμό ΣΚΑΪ. «Είμαστε προετοιμασμένοι και θα απαντήσουμε έτσι όπως κάναμε και τον Μάρτιο». Στον συνοριακό ποταμό Έβρο επιχειρούν και πολλοί αστυνομικοί της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων Frontex.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ihlas είχε μεταδώσει το Σάββατο ότι περίπου 40 τεθωρακισμένα μετακινήθηκαν από τα συριακά σύνορα στην περιοχή της Ανδριανούπολης κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Επιπλέον, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την Κυριακή μια στρατιωτική άσκηση, που διεξάγεται κάθε χρόνο, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με την ονομασία «Θύελλα της Μεσογείου». Η άσκηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, έχει διεξαχθεί μέχρι τώρα «επιτυχώς», ανακοίνωσε το ΥΠΑΜ στην Άγκυρα, στο Twitter.

Η ΕΕ έχει επικρίνει επανειλημμένα τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο σε μια θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου και Ν.Α. των τουριστικών νησιών Ρόδου και Κρήτης. Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan  είχε κηρύξει τον Μάρτιο το άνοιγμα των συνόρων προς την Ελλάδα, άρα και προς την ΕΕ για τους μετανάστες. Τότε χιλιάδες άνθρωποι πήραν το δρόμο για τη Δύση. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν τότε τη διάβαση των συνόρων. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ευχαρίστησε τους Έλληνες που αποτελούν την «ευρωπαϊκή ασπίδα».

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε το Σάββατο απειλές κατά της Αθήνας: «Θα καταλάβουν ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει τους ανήθικους χάρτες και τα έγγραφα που της επέβαλαν». Ο Ερντογάν παρέπεμψε σε περιοχές, τις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν σημειώσει ως δικές τους θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Πληροφορίες από την εφημερίδα WELT

Φόβοι για νέα ένταση στον Έβρο: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ροές – Δεκάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: