Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις, «συμπληρωματικές» ως προς τη γερμανική διπλωματία, λένε οι Γάλλοι

Στιγμιότυπο από την αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ /STR




Η καλύτερη επίδειξη του ευρωπαϊκού συντονισμού απέναντι στην Τουρκία, είναι ο στόχος των ναυτικών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν από την Τετάρτη (26 Αυγούστου) το πολεμικό ναυτικό Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με τον συντάκτη της εφημερίδας Le journal du Dimanche, Francois Clemenceau.

Με τις φρεγάτες που έχουν αναπτυχθεί στα νότια της Κύπρου, επιχειρείται απάντηση στην αύξηση των δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή που έχουν στόχο την προστασία των ερευνητικών πλοίων και των ερευνών τους επί ευρωπαϊκών υδάτων ή των τουρκικών σκαφών που συμμετέχουν στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

Πηγές του γαλλικού Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρουν ότι το μήνυμα αυτών των ναυτικών ασκήσεων είναι να δειχθεί ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν υπερβολές, πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουν όρια», ακόμη κι αν δεν πρόκειται για μια ανάπτυξη που έχει στόχο μια «κλιμάκωση».

Αναφορά και στον χαρακτηρισμό της κατάστασης ως «πολύ κρίσιμης», από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, ενώ οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν θα κάνουν παραχωρήσεις σε περίπτωση διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το καθεστώς των χωρικών υδάτων στα οποία η Άγκυρα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στο Παρίσι, η διοργάνωση αυτής της ναυτικής άσκησης, η δεύτερη κοινή με τους Έλληνες σε λιγότερο από ένα μήνα, δεν θεωρείται ως εναλλακτική λύση στις προσπάθειες της γερμανικής διπλωματίας, αλλά ως συμπληρωματική. «Χρειαζόμαστε αυτή τη διαμεσολάβηση επειδή είναι απαραίτητη η ανοικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία», αναφέρει πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα.

ΠΗΓΗ: La France et l’Italie dans le bras de fer naval avec la Turquie

Αυτή ειναι η αλήθεια: Ο Ερντογάν επιλέγει τη “διπλωματία” της αντιπαράθεσης για να παραμείνει στην εξουσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: