Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν υπερβαίνουν την αντιπαράθεση με την Αθήνα: Τι θα γίνει με τον Σίσι;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ Τελικά μας βγήκε άριστος μάγειρας… Ελπίζω να φάει το κεφάλι του στο τέλος…




Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας σκοπεύει να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε, για να υπερασπιστεί τα “δικαιώματά” του στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, τονίζει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Delphine Minoui.

Σημειώνει ότι η κλιμάκωση με την Ελλάδα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς, μετά από μια εβδομάδα πολιτικό-στρατιωτικών εντάσεων και έντονου διπλωματικού μαραθωνίου, η Άγκυρα τελικά εγκατέλειψε προσωρινά, την Τρίτη 28 Ιουλίου, το έργο της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα ελληνικά παράλια.

Παραθέτει την δήλωση του Ιμπραίμ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου του Recep Tayyip Erdogan, ότι «όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, θα περιμένουμε λίγο χρόνο για να υιοθετήσουμε μια εποικοδομητική στάση» και ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα, μια σημαντική γειτονική χώρα».

  • Υπογραμμίζει, ότι «η διαφωνία προέρχεται από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, γύρω από το ελληνικό νησί Καστελόριζο, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και πάνω από 560 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα»

Κάνει αναφορά στην αποστολή του Oruç Reis, στις 21 Ιουλίου, την οποία και χαρακτηρίζει «αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία» της Άγκυρας, τονίζοντας, ότι «το επεισόδιο οδήγησε αμέσως σε ένα κατακλυσμό ευρωπαϊκών αντιδράσεων». «Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron καταδικάζει αυτή τη νέα πράξη τουρκικής πρόκλησης, η Γερμανία, συνήθως προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία, ακολουθεί το ίδιο βήμα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά ακόμη και μέχρι να αυξήσει την πιθανότητα οικονομικών κυρώσεων», σημειώνει η δημοσιογράφος.

Προσθέτει ότι όπως ανέφερε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, «η έντονη καταδίκη της τουρκικής πρόκλησης από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron έπαιξε ένα σημαντικό αποτρεπτικό ρόλο, όπως και το τηλεφώνημα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel προς τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoganαπό τον οποίον ζήτησε να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις του».

Θέτοντας το ερώτημα, κατά πόσον το ζήτημα έχει κλείσει, επικαλείται και πάλι αναφορά των ΝΕΩΝ, ότι «Όλα αυτά δεν είναι παρά φαινομενικά», ότι «η πρόσκληση της Άγκυρας για διάλογο είναι ναρκοθετημένη» και ότι «η Τουρκία καθορίζει τις προϋποθέσεις της απαιτώντας, ιδίως, την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου για να καθίσει γύρω από το τραπέζι με την Ελλάδα».

  • Φιλοδοξίες, τις οποίες ο Erdogan δεν κρύβει, επισημαίνει η δημοσιογράφοςος, αφού στο τηλεοπτικό μήνυμα του, την Πέμπτη 30 Ιουλίου, με την ευκαιρία της «Γιορτής της Θυσίας» (Kurban Bayrami), υπενθύμισε την αποφασιστικότητά του, να «στεφανώσει με μια νίκη τον αγώνα που διεξάγει η Τουρκία σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο, από το Ιράκ στη Συρία, έως τη Λιβύη».

Διευκρινίζει ότι η χώρα του θα φτάσει στο τέλος του έργου που ξεκίνησε, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και υποσχόμενος, ότι, όπως και η μετατροπή της περίφημης Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία δεν θα διστάσει. να χρησιμοποιήσει τα «κυρίαρχα δικαιώματά της».

Σημειώνει, ότι δεν είναι το πρώτο πραξικόπημα του Τούρκου πρόεδρου στη Μεσόγειο, καθώς, εκμεταλλευόμενος την ευρωπαϊκή αδυναμία, προέβη ήδη σε παρόμοια άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, το Μάιο, ενώ, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ενισχύθηκε από τις πρόσφατες στρατιωτικές νίκες της στην Τρίπολη, επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την δημοσιογράφο, η αναμέτρηση του ξεπερνά την Ελλάδα, καθώς, παρακινούμενος τόσο από πολιτικά, όσο και οικονομικά συμφέροντα, οπαδός των αναφορών στο μεγαλείο του οθωμανικού παρελθόντος, ονειρεύεται τον εαυτό του ως ηγέτη του αραβο-μουσουλμανικού κόσμου, στο πλαίσιο μιας άλλης μονομαχίας, κυρίως με την Αίγυπτο και τους υποστηρικτές της, της Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Κατά την ίδια, ο στρατάρχης Sissi, εχθρός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οποίας κατηγορεί τον Erdogan ότι είναι μέρος, δείχνει σημάδια ανυπομονησίας, εξ ου και το πράσινο φως, την περασμένη εβδομάδα, από το  αιγυπτιακό κοινοβούλιο για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εάν η Τουρκία δεν θέσει τέρμα στις «παρεμβάσεις» της.

ΠΗΓΗ: Les ambitions d’Erdogan dépassent le bras de fer avec Athènes

Στο ελληνικό νησί της Καλύμνου, η τουρκική απειλή είναι πανταχού παρούσα, γράφει η Le Figaro

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: