Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων για τη Λευκορωσία: Για την Ελλάδα; Για την Κύπρο; Τίποτα…

FILE PHOTO: H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δίνουν… αγκωνιά στο τέλος της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




Για την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) που συγκαλεί το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Πρόεδρός του, Charles Michel, την Τετάρτη το μεσημέρι, για να συζητήσει την κατάσταση στη Λευκορωσία, γράφει στο Politico, η Carmen Paun.

«Αυτό που βλέπουμε στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό», έγραψε ο Michel στην πρόσκλησή του, προσθέτοντας ότι οι εκλογές της 9ης Αυγούστου, κατά τις οποίες ο νυν πρόεδρος, Alexander Lukashenko, ισχυρίστηκε ότι εξασφάλισε νίκη, δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», επισημαίνοντας ότι η βία του καθεστώτος εναντίον διαδηλωτών ήταν «σοκαριστική».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, ανέφερε, εχθές Δευτέρα, ότι «οι πολίτες της Λευκορωσίας πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΕΕ τους υποστηρίζει σταθερά και ότι οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη βία θα τιμωρηθούν».

Οι ηγέτες των πέντε από τις οκτώ πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσαν δήλωση με την οποία κηρύσσουν τον Lukashenko ως μη επιθυμητό πρόσωπο στην ΕΕ και ζητούν νέες εκλογές.

«Ζητούμε να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατόν, η λίστα των κυρώσεων, έτσι ώστε να απαγορευτεί η είσοδος στην Ε.Ε. στους ανθρώπους που διέπραξαν  αυτά τα εγκλήματα και να ‘παγώσουν’ όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή τους, ο Manfred Weber του EPP, ο Iratxe García Pérez του SPP, ο Dacian Cioloş του Renew Europe, οι Πράσινοι των Ska Keller και Philippe Lamberts, καθώς επίσης και οι Ryszard Legutko και Raffaele Fitto του ECR.

Σημειώνεται, ότι η ανωτέρω δήλωση των ευρωβουλευτών αυξάνει επίσης την προοπτική ανάμειξης του Κρεμλίνου:

«Ζητούμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποφύγει οποιαδήποτε παρέμβαση, συγκεκαλυμμένη ή εμφανή, στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές, και καλούμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να είναι πολύ προσεκτικοί σε τυχόν ρωσικές ενέργειες ως προς αυτό το θέμα», επισημαίνουν οι ίδιοι στην περίφημη δήλωσή τους, τη στιγμή που, ο John Bolton, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, έγραψε στο Twitter ότι «η προοπτική της ρωσικής επέμβασης στη Λευκορωσία αυξάνεται».

Η ιστοσελίδα μας Hellas Journal σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για την Τουρκία και την επιθετικότητά της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη Λευκορωσία προφανώς θα επιβάλουν κυρώσεις. Στην Τουρκία; Ακόμα το …σκέφτονται…

ΠΗΓΗ: Brussels Playbook/ EU leaders to talk Belarus Wednesday

Ο Ερντογάν δεν ακούει τους Ευρωπαίους: Και η Ε.Ε. είναι αδύναμη να τον αντιμετωπίσει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: