Ο Ερντογάν δεν ακούει τους Ευρωπαίους: Και η Ε.Ε. είναι αδύναμη να τον αντιμετωπίσει…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκλιμάκωση της έντασης, η Τουρκία αύξησε την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Demircan, Ozan.

Η τουρκική φρεγάτα„Kemal Reis“ συμμετείχε σε ασκήσεις από κοινού με την Ακτοφυλακή της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας την Κυριακή. Η φρεγάτα συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος ” Barbaros Hayrettin Pasa”, το οποίο διεξάγει έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου για ανεύρεση φυσικού αερίου.

Το Σάββατο ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ανυποχώρητος στα πλαίσια της διαμάχης για το φυσικό αέριο και τόνισε πως, η χώρα του δεν θα υποχωρήσει ούτε κατ’ελάχιστον εξαιτίας των απειλών για επιβολή κυρώσεων. Η χώρα του δεν θα λυγίσει μπροστά στη “συμμορία που βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας”.

Η διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της ,συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας, είναι μακροχρόνια και αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ένταση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Άγκυρα απέστειλε το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis”, συνοδευόμενο από σκάφη του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες σε μια περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 23 Αυγούστου.

  • Η Τουρκία εφαρμόζει εδώ και λίγα χρόνια πιο σκληρή εξωτερική πολιτική και, αρχής γενομένης από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προβαίνει σε προληπτικές ενέργειες, προκειμένου να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της.

Σε αυτή την πολιτική συγκαταλέγονται στρατιωτικές επεμβάσεις στη Βόρεια Συρία, καθώς και ευρεία στήριξη με στρατιωτικά μέσα προς την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση στη Λιβύη. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ του τούρκου Προέδρου φροντίζει να περιορίζει το δημόσιο διάλογο κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην υπάρχει χώρος για συζητήσεις σχετικές με αυτή την πολιτική.

Έτσι, ο Erdogan φροντίζει να διαμορφώνει το αφήγημα πως, η χώρα δέχεται επίθεση από ξένες δυνάμεις, εναντίον των οποίων πρέπει να αμυνθεί. Αυτό συχνά του εξασφαλίζει ευρύτερη υποστήριξη, πέρα από τα στενά όρια του κόμματός του, όταν γίνεται λόγος για θέματα εθνικής ασφαλείας. Και στο θέμα της αναζήτησης φυσικού αερίου, τον Erdogan υποστηρίζει ευρεία πλειοψηφία. Δεν υπάρχει αφορμή να αποκλίνει από την πορεία σύγκρουσης που έχει χαράξει.

  • Αυτή τη μαξιμαλιστική πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός της οποίας πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα πολλών ομάδων,  είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσει. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποστεί από τις θέσεις της, ούτε κατ’ελάχιστον.

Η Τουρκία απορρίπτει τις κατηγορίες πως οι γεωτρήσεις είναι παράνομες. Διατυπώνει την άποψη πως, τα ύδατα, εντός των οποίων διεξάγονται οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα.

ΠΗΓΗ: Gasstreit Keine Ruhe nach EU-Mahnungen: Türkei und Griechenland weiter auf Konfrontationskurs

Ντροπή πια, δεν φταίνε για όλα οι Ελληνοκύπριοι: Στην Αθήνα εξωραϊζουν και τώρα την Τουρκία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: