Το Πεκίνο απειλεί το Λονδίνο: Θα υποστείτε συνέπειες για την αναστολή της συμφωνίας έκδοσης

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping εκφωνεί ομιλία στο Πεκίνο. EPA, HOW HWEE YOUNG, POOL




Η Κίνα θα αντιδράσει αποφασιστικά σε ενέργειες τις οποίες εκλαμβάνει ως απόπειρες επέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις, διεμήνυσε εκπρόσωπος της πρεσβείας του ασιατικού γίγαντα στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι αναστέλλει την ισχύ της διμερούς συμφωνίας έκδοσης με την αυτόνομη κινεζική περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΗΒ ότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα το διεθνές δίκαιο και βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, διαμηνύοντας ότι το Λονδίνο «θα υποστεί τις συνέπειες εάν επιμείνει να ακολουθεί τον λάθος δρόμο».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τον αποκλεισμό του εξοπλισμού της Huawei Technologies από το βρετανικό δίκτυο 5G μέχρι το τέλος του 2027.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ: Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει «αμέσως και επ’ αόριστον» την εφαρμογή της συμφωνίας έκδοσης υπόπτων στο Χονγκ Κονγκ, με αφορμή τον νέο, αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, εξήγησε ότι ο νέος νόμος «τροποποίησε σημαντικά» τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο μπορεί να ζητήσει και να αναλάβει την εξέταση ορισμένων υποθέσεων, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη δικαιοδοσία των κινεζικών δικαστηρίων, όπως είπε.

Ο Ράαμπ ανακοίνωσε επίσης ότι επεκτείνεται και στο Χονγκ Κονγκ το εμπάργκο όπλων που εφαρμόζεται ήδη στην Κίνα από το 1989. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται πλέον εξαγωγές όπλων, δυνητικά φονικών, ή πυρομαχικών. Η απόφαση αυτή αφορά και κάθε εξοπλισμό που δεν είχε ήδη απαγορευτεί η εξαγωγή του (στην Κίνα) αλλά «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή».

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαγκάη, China – Λονδίνο, ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Λιβύη επιδείνωσε την κατάσταση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: