Τελέστηκε στην Αθήνα το μνημόσυνο για τους πεσόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής στην Κύπρο

Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα το Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. ΚΥΠΕ




Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής το Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, που τελεί ο Δήμος Αθηναίων στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος τόνισε ότι 46 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν και αγωνίστηκαν, διεκδικώντας την αποκατάσταση του δικαίου στην Κύπρο αλλά και την αποκατάσταση της δικής τους μνήμης, μέσω της απελευθέρωσης και της επανένωσης του νησιού.

«Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τιμούμε τους Κύπριους Έλληνες και τους Ελλαδίτες που έπεσαν ή πολέμησαν εκείνες τις μαύρες μέρες του Ιουλίου του 1974. Και έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η μνήμη όχι μόνο δεν ξεθωριάζει αλλά κάθε χρόνο γίνεται πιο ισχυρή, πιο έντονη. Η μνήμη είναι αποτέλεσμα της δικής μας ευθύνης.

Εμείς έχουμε ευθύνη να διατηρούμε αυτή τη μνήμη και θα την διατηρούμε. Και τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη γιατί έδωσαν σε εμάς το δικαίωμα να στεκόμαστε όρθιοι και να διεκδικούμε κάτι καλύτερο για την Κύπρο και τον Ελληνισμό», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος

Παράλληλα, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο συνεχών προκλήσεων και παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν έχουν ούτε τη διάθεση ούτε την επιθυμία να απομονώσουν τον οποιονδήποτε. «Ακόμα και αν είχαμε την ισχύ δεν είναι αυτές οι αξίες που εμείς υπηρετούμε. Αυτές τις αξίες που εμείς υπηρετούμε και είναι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιώνουμε, όχι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης αλλά στο πλαίσιο κοινών στόχων και αξιών να υπηρετούν και οι υπόλοιπο εταίροι εντός της Ένωσης προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίζονται οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις», σημείωσε.

Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Κενεβέζος υπογράμμισε ότι ανέμενε πολύ πιο ξεκάθαρες, σαφείς και κατηγορηματικές αντιδράσεις από όλο τον κόσμο. «Αυτές τις στιγμές οι ευθύνες και τα καθήκοντα μας πολλαπλασιάζονται και αυτά που καλούμαστε να προσφέρουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις του, γίνονται ακόμα πιο σημαντικά», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κωστής Μπακογιάνης σημείωσε ότι 46 χρόνια μετά τον μαύρο Ιούλη του 1974 με το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η μνήμη των πεσόντων και των αγνοουμένων, ο πόνος των τραυματιών και αναπήρων, δεν τιμώνται μόνο με μνημόσυνα και ευχές, αλλά με πράξεις και έργα. «Κι αν 46 χρόνια μετά βαραίνουν οι ευθύνες των υπαιτίων, βαραίνει και το χρέος όλων όσων αγωνίζονται για τη δικαίωση. Για να μην χαθούν οι θυσίες και να μην ξαναζήσει η Κύπρος όσα έζησε τότε. Αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επανένωση του νησιού. Για μία λύση βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Για μια Κύπρο ελεύθερη και δημοκρατική», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημερινή θλιβερή επέτειος αποτελεί και μια ευκαιρία για περισυλλογή και αναστοχασμό για τις οδυνηρές συνέπειες του διχασμού και της πατριδοκαπηλίας, της εργαλειοποίησης και εντέλει της διαστρέβλωσης των εθνικών ιδεωδών για ευτελείς σκοπιμότητες.

«Πιο επίκαιρο το μήνυμα από ποτέ καθώς ο ελληνισμός βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να συνυπάρχουμε με έναν γείτονα ο οποίος, όπως δείχνει η πρόσφατη απόφαση για την Αγία Σοφία έχει επιλέξει να διαρρήξει τους δεσμούς με τον δυτικό κόσμο, τις αρχές και τις αξίες του.

Έναν γείτονα που βουλιάζει στη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Προκαλεί και απειλεί.

Το 1974 είναι μια υπόμνηση διαρκούς εγρήγορσης αλλά και τις αξίες της ψυχραιμίας, της σύνεσης και του ρεαλισμού. Και βεβαίως υπεράνω όλων. Για την εθνική ενότητα», κατέληξε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΚΥΠΕ, Αδάμος Ζαχαριάδης
Αθήνα, Ελλάδα

 

Την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής σε μνημόσυνο ηρώων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: